Google Adsense Kodu

2018-2019 – Para Politikası – Üç Ders Sınavı

2018-2019 – Para Politikası – Üç Ders Sınavı

1. Basit kaydi para yaratma modeline göre, zorunlu rezerv oranı %50 iken kaydi para çarpanının değeri nedir?

Doğru! Yanlış!

2. Bir banka fon transferine aracılık etme fonksiyonu yanında kaydi para yaratıyorsa, banka ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

Doğru! Yanlış!

3. Diğer şartlar sabitken, Merkez Bankasının açık piyasa işlemleri çerçevesinde tahvil satışı yapmasının etkileri ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Doğru! Yanlış!

4. Emisyondan banka kasalarının çıkartılmasıyla ulaşılan değer aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

5. Merkez Bankası'na ekonominin likidite hacmini düzenleme olanağını veren, Merkez Bankası fonksiyonu aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

6. Aşağıdakilerden hangisi T.C. Merkez Bankası'na yasayla verilen görevler arasında yer almaz?

Doğru! Yanlış!

7. Faiz koridorunun kullanımında piyasanın kapanış saatinden sonra daha yüksek borç verme ve daha düşük borç alma faiz oranı limitinin belirlendiği zaman diliminde borçlanmaya ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

8. Aşağıdakilerden hangisi bankaların likidite talebini etkileyen unsurlardan biridir?

Doğru! Yanlış!

9. Aşağıdakilerden hangisi döviz kuru hedefleme stratejisi izleyen bir ülke parasının yabancı bir para karşısında aşırı değerlenmesinin yaratabileceği sonuçlardan biri değildir?

Doğru! Yanlış!

10. Merkez bankası piyasaya döviz sattığında, diğer şartlar sabitken, aşağıdakilerden hangisine neden olur?

Doğru! Yanlış!

11. Sabit kur rejiminin uygulandığı bir ekonomide iradi bir kararla hükümetin kuru 1$ = 3,5 TL’den 1$ = 4 TL’ye yükseltmesiyle yerli paranın değer kaybetmesi durumuna ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

12. Kronik enflasyonun yaşandığı veya enflasyonun yüksek olduğu ülkelerde, ekonomik birimlerin gelecek döneme ilişkin beklentilerini geçmişteki enflasyona bağlı olarak oluşturmaları durumuna ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

13. Aşağıdakilerden hangisi enflasyon hedeflemesi rejiminde hedef değişken olarak seçilmektedir?

Doğru! Yanlış!

14. Aşağıdakilerden hangisi enflasyon hedeflemesi rejiminin ön koşulları arasında yer almaz?

Doğru! Yanlış!

15. Para politikasının duruma göre yürütülmesi gerektiğini savunan politika aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

16. Parasal aktarım süreci göz önüne alındığında, merkez bankasının kısa vadeli faiz oranlarında yaptığı bir değişim aşağıdaki değişkenlerden hangisini en son etkiler?

Doğru! Yanlış!

17. Taylor Kuralı'na göre bir ekonomide hedeflenen enflasyon oranının %4, gerçekleşen enflasyon oranının ise %6 olması durumunda merkez bankasının aşağıdaki önlemlerden hangisini alması beklenir?

Doğru! Yanlış!

18. Varlıkların değerlerinin tarihsel olarak sergiledikleri ortalama değerlerden saparak aşırı değerlenmesine ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

19. Bir bankanın yabancı para varlıkları, yabancı para yükümlülüklerinden fazla ise aşağıdaki durumlardan hangisi söz konusudur?

Doğru! Yanlış!

20. Finansal sistem içerisinde yer alan birimlerin borçluluk düzeylerinin ve likidite koşullarına bağlı olarak birbirlerine karşı bağımlılıklarının artması durumuna ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

2018-2019 - Para Politikası - Üç Ders Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek vermeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; başarı hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek vermeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek vermekten geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…