Google Adsense Kodu

2018-2019 – Metafizik – Vize Sınavı

2018-2019 – Metafizik – Vize Sınavı

1. Ait olma ilişkisiyle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

2. Aristoteles’in daha sonra “metafizik” olarak adlandırılmış notlarında “ilk felsefe” dediği metafizik anlayışı ________ araştıran bilim olarak betimlenir. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru olarak tamamlar?

Doğru! Yanlış!

3. Troplar ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Doğru! Yanlış!

4. Ontoloji anlamındaki metafiziğin konusu__________ dür. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru olarak tamamlar?

Doğru! Yanlış!

5. Aşağıdakilerden hangisi metafizik kuramlarına göre bir durumdur?

Doğru! Yanlış!

6. Platon’un görüşlerine göre İdealar ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Doğru! Yanlış!

7. Aşağıdakilerden hangisi “metafizik kuramlarda gereğinden fazla şeylerin varlığını kabul etmeme ilkesidir?

Doğru! Yanlış!

8. “Ankara İstanbul’dan küçüktür” önermesindeki “küçüktür” yüklemi için aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Doğru! Yanlış!

9. Bir özne-yüklem önermesinin ________ , bu önermeyle eşdeğer olan ama bu önermenin terimlerinin gösterdiği şeyleri belirten yeni bir önermenin ortaya konulması demektir. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru olarak tamamlar?

Doğru! Yanlış!

10. “Aristoteles bütün varlıkları on kategoriye ayırıp, nesne ile nesne türlerini ________ diye bir kategoride toplamış, nesnelere ________ (örneğin Sokrates), nesne türlerine ________ (örneğin insan) demiştir.” Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yerleri aşağıdakilerden hangisi sırasıyla ve doğru olarak tamamlar?

Doğru! Yanlış!

11. Tümellerin zihnin dışında bulunmayıp, ancak zihnin içinde kavram olarak var olduğunu ileri süren görüş ________ Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru olarak tamamlar?

Doğru! Yanlış!

12. Benzerlik adcılığı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Doğru! Yanlış!

13. Bir ________ , o yüklemin gösterdiği kavramı örnekleyen ya da taşıyan somut nesnelerin kümesidir. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru olarak tamamlar?

Doğru! Yanlış!

14. Aşağıdakilerden hangisi bir doğal kümedir?

Doğru! Yanlış!

15. Aşağıdakilerden hangisi adcı tümel kuramlardandır?

Doğru! Yanlış!

16. Aşağıdakilerden hangileri Trop Kümesi Adcılığının çeşitlerindendir?

Doğru! Yanlış!

17. Trop ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Doğru! Yanlış!

18. Aşağıdakilerden hangisi sıkı trop adcılığına göre “Bu kâğıt kalındır.” önermesinin doğruluğunun metafizik açıklayıcısıdır?

Doğru! Yanlış!

19. Aşağıdaki önermelerden hangisinin öznesi bir nesne türüdür?

Doğru! Yanlış!

20. Bu erik yeşildir. önermesinden nitelik yükleminin elenmesi ile elde edilen önerme aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2018-2019 - Metafizik - Vize Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…