Google Adsense Kodu

2016-2017 – Çağdaş Sosyoloji Kuramları – Final Sınavı

2016-2017 – Çağdaş Sosyoloji Kuramları – Final Sınavı

1. Aşağıdakilerden hangisi Bauman’ın modernliğe yönelttiği eleştirilerin temelinde yatan esas nedenlerden biridir?

Doğru! Yanlış!

2. Bell'e göre aşağıdakilerden hangisi post-endüstriyel toplum tipinin özellikleri arasında yer almaz?

Doğru! Yanlış!

3. Onlar, “modernliği gelenekten, aklı duygudan, erkeği kadından, yöneteni yönetilenden ayırmakta ısrar eden” Batı modernleşmesinin ayırdığı dünyaları birleştirmek, açtığı yarayı tedavi etmek için çaba göstermezlerse anlamlar dünyası cemaatçi diktatörlüklerin denetimi altına girecek; kitle toplumunda ise tüketiciliğin ve kârın hizmetkârı olmayı kabul edenlerden başka kimseye ihtiyaç kalmayacaktır.' Yukarıdaki metinde Touraine, 'onlar' diyerek aşağıdakilerden hangisini kastetmektedir?

Doğru! Yanlış!

4. Aydınlanma çağında aydınlanmaya karşı eleştirel düşünen ve postmodernlistliğin öncüsü olarak kabul edilen düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

5. Her şeyin birbiri içine girerek içe doğru bir patlamanın ortaya çıkması 'Postmodern toplumlarda olmuştur' diyen düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

6. Aşağıdakilerden hangisi Post-Yapısalcılığın temel önermeleri arasında yer almaz?

Doğru! Yanlış!

7. Baudrillard “Biz, hayatın TV içinde ve TV’nin hayat içinde kaybolduğu bir çağda yaşıyoruz” ifadesiyle aşağıdakilerden hangisini kastetmemistir?

Doğru! Yanlış!

8. Simge, sembol ve işaretlerin yorumlanmasına, üretilmesine veya işaretleri anlama süreçlerini içeren bütün faktörlerin sistematik bir şekilde incelenmesine dayanan bilim dalı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

9. İnsan olma, dünya ve anlamları oluşturma ve bunları yeniden üretme süreçleri arasındaki ilişkileri irdeleyen yaklaşıma ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

10. Aşağıdakilerden hangisi Michel Foucault’un “tutsak bilgiler (subjugated knovvledges)” kavramına göre yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

11. Derrida, metinlerin çoklu yorumlarını ortaya çıkaracak bir teknik olarak yapısöküm tekniğini geliştirmiştir. Bu bağlamda aşağıdakilerden hangisi Derrida’nın temel araçsal teknik kavramları arasında yer almaz?

Doğru! Yanlış!

12. Baudrillard bu çağı tüketim toplumunun başlangıcı olarak nitelendirir. Metalar gösterge değeri kazandıkları yola burada girerler ve sembolik alışveriş bir metalaşmış göstergeler yığını altında kaybolur. Metalar, modernitede kimliği ve anlamı (ya da anlam yokluğunu) taşıyan gösterge-araçları haline gelir. Baudrillard'ın yukarıdaki bahsettiği gösterge evresi kaçıncı aşamadır?

Doğru! Yanlış!

13. I. Wallerstein’a göre aşağıdakilerden hangisi kapitalizmin ayırt edici özelliklerinden biridir?

Doğru! Yanlış!

14. Wallerstein’e göre Kapitalist Dünya Ekonomisindeki en çok sömürülen parça aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

15. Wallerstein’ın Kondratieff döngüsüyle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

16. Radikal Demokrasi Projesini ortaya koyan anlayış aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

17. Laclau ve Mouffe'ye göre aşağıdakilerden hangisi 'yeni toplumsal hareketleri' ortaya çıkaran kavramlardan biri değildir?

Doğru! Yanlış!

18. Agonistik demokrasiye göre siyasetin asli unsuru ve temeli aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

19. Aşağıdakilerden hangisi İmmanuel Wallerstein’in toplumsal değişme konusunda sosyal bilimler yazınında bugüne kadar geliştirilen en önemli yaklaşımlardan biri olarak kabul edilen çalışmasıdır?

Doğru! Yanlış!

20. Aşağıdakilerden hangisi yeni toplumsal hareketlerin ortaya çıkış süreçlerinden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

2016-2017 - Çağdaş Sosyoloji Kuramları - Final Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…