Google Adsense Kodu

2017-2018 – Çağdaş Sosyoloji Kuramları – Üç Ders Sınavı

2017-2018 – Çağdaş Sosyoloji Kuramları – Üç Ders Sınavı

1. Bell, ________ adlı eserinde Batı uluslarının toplumsal yapılarının ve kültürel formasyonlarının evrimini ele almış ve üretim ve tüketim alanları arasında bir ayrışma olduğunu ileri sürmüştür. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Doğru! Yanlış!

2. Post-endüstriyel toplumda aşağıdaki sektörlerden hangisi gerilemiştir?

Doğru! Yanlış!

3. Touraine’e göre, ________ kavramı bir ülkenin tarım toplumundan sanayi toplumuna doğru olan tarihsel dönüşümüne; ________ ise, modernleşmiş ya da modernleşmekte olsun, verili bir toplumsal örgütlenmenin işleme biçimine, pratikte sanayi toplumunun sorunlarına atıfta bulunur. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yerleri sırasıyla aşağıdakilerden hangileri doğru şekilde tamamlar?

Doğru! Yanlış!

4. Totaliteryenlik kavramı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?

Doğru! Yanlış!

5. Postmodernizm ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?

Doğru! Yanlış!

6. Aşağıdakilerden hangisi Ziyauddin Serdar’ın Postmodernizm ile ilgili ilkelerinden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

7. Aşağıdakilerden hangisi Fredric Jameson’ın yeni kültürel biçimin estetiğini ifade ettiği kavramdır?

Doğru! Yanlış!

8. Aşağıdakilerden hangisi Wagner'in modernlik projesinin temel varsayımlarından biridir?

Doğru! Yanlış!

9. Zygmunt Bauman’a göre, küreselleşme fikrinden çıkan en derin anlam nedir?

Doğru! Yanlış!

10. Modern zihniyeti, doğuşuyla mahkemelik olan ve ömrü davacı ya da davalı olarak mahkemelerde geçen bir zihniyet olarak değerlendiren düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

11. Aşağıdakilerden hangisi malın gösterge değerini ifade eder?

Doğru! Yanlış!

12. Aşağıdakilerden hangisi Baudrillard’ın kitlelerin her zaman için bir Tanrı düşüncesi yerine bir Tanrı imgesini yeğlediklerinden bahsettiği eserdir?

Doğru! Yanlış!

13. Baudrillard’a göre ________ kendisini gelenekle, yani tüm öbür eski ya da geleneksel kültürlerle karşılaştıran medeniyet tarzının karakteristiğidir. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Doğru! Yanlış!

14. Aşağıdakilerden hangisi Foucault'a göre bireyi tanımlayan özelliklerden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

15. “O hiçbir yüze sahip olmamak için yazmaktadır” sözlerini Michel Foucault aşağıdaki hangi düşünür için söylemiştir?

Doğru! Yanlış!

16. Bir sözcüğün üstü çizilir; çünkü sözcük yetersizdir; fakat bir yandan da sözcük metin içinde üstü çizili olarak tutulur; çünkü sözcüğün yerine geçebilecek daha başka bir sözcük yoktur. Yukarıdaki cümlede Jacques Derrida’nın hangi yapısöküm tekniğinden bahsedilmektedir?

Doğru! Yanlış!

17. Kuramsal çerçeve ve metodolojik analiz açısından Postmarksizm, Gramsci’nin ________ , Althusser’in ________ anlayışı, Psikanalist Lacan’ın özne anlayışı, Saussure’cü dilbilimi ve Foucault’nun “söylem” anlayışlarının izlerini taşımaktadır. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yerleri aşağıdakilerden hangileri doğru şekilde tamamlar?

Doğru! Yanlış!

18. Habermas’ın uzlaşmacı demokrasi anlayışı yerine antagonistik/çekişmeci bir demokrasiyi öneren düşünürler aşağıdakilerden hangisinde birlikte ve doğru olarak verilmiştir?

Doğru! Yanlış!

19. Aşağıdakilerden hangisi Appadurai’ye göre küreselleşmenin gözlenebildiği beş boyuttan biri değildir?

Doğru! Yanlış!

20. Aşağıdakilerden hangisi İmmanuel Wallerstein’in belirttiği merkez ülkelerden biridir?

Doğru! Yanlış!

2017-2018 - Çağdaş Sosyoloji Kuramları - Üç Ders Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…