Google Adsense Kodu

2019 – İş Hukuku – Çalışma Testi (3)

LÜTFEN DİKKAT!!!

Bu “Sınav Testi”ndeki bazı sorular ile cevapları, testin hazırlandığı dönemde yürürlükte olan kanun ile kanunun diğer mevzuat hükümlerine hazırlanmıştır.

Daha sonraki dönemlerde, bu “sınav testi”ne konu olan kanun ile yine bu kanuna ait mevzuatlarında çeşitli değişiklikler yapılmış ise, testdeki bazı sorular ile cevaplarında da değişiklikler olacaktır.

Bu nedenle; şimdi yapacağınız sınav hazırlığı çalışmanızda bu “Sınav Testi”ndeki sorular ile cevapları günümüzde yürürlükte olan kanun ile bu kanunun mevzuatlarına göre doğruluğu tarafınızca tekrar “kontrol” edilerek teyit edilmesi sınav başarınız için oldukça önemli olmaktadır.

Ayrıca, bu dersinize ait “sınav test çalışması”nı ders kitaplarınızla birlikte yapmanız daha doğru olacaktır. Sınavlarınızda başarılı olmanız dileğiyle…

2019 – İş Hukuku – Çalışma Testi (3)

1. 350 işçinin çalıştığı bir iş yerinde en az kaç işçinin işine süreli fesih koşulları uyarınca ve bir ay içinde, aynı tarihte veya ayrı tarihlerde son verilmesi toplu işçi çıkarma sayılır?

Doğru! Yanlış!

2. 7 yıl kıdemi olan ve yeraltı işlerinde çalışan bir işçinin yıllık izin süresi en az kaç gündür?

Doğru! Yanlış!

3. İş Kanunu kapsamına giren nitelikte bir işyerini kuran, devralan, çalışma konusunu kısmen veya tamamen değiştiren yahut işyerini kapatan işveren; işyeri ve çalıştırdığı işçilere ait bilgileri ne kadar sürede Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü’ne vermekle yükümlüdür?

Doğru! Yanlış!

4. İşveren tarafından mal veya hizmet üretmek amacıyla maddi olan ve olmayan unsurlar ile işçinin birlikte örgütlendiği birime ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

5. "Nitelikleri bakımından en çok 30 iş günü süren işler için yapılan sözleşmeye ___________ adı verilir." Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru olarak tamamlar?

Doğru! Yanlış!

6. İbraname ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?

Doğru! Yanlış!

7. Aşağıdakilerden hangisi işçinin iş sözleşmesinden doğan borçlarından biri değildir?

Doğru! Yanlış!

8. Aşağıdakilerden hangileri iş sözleşmesini sona erdiren genel sebepler arasında yer alır?

Doğru! Yanlış!

9. Aynı meslek ve sanatı sürdürenlerin, birbirine yakın bir ortamda toplanarak oluşturdukları örgütlere ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

10. Parça sayısı, uzunluk, ağırlık ve büyüklük gibi birimler esas alınarak işçinin alacağı ücretin belirlendiği ücret türü aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

11. Aşağıdakilerden hangisi sendikaların isteğe bağlı organlarından biridir?

Doğru! Yanlış!

12. Toplu iş sözleşmelerinin borç doğuran hükümleri ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?

Doğru! Yanlış!

13. Sendika ve konfederasyonların mahkeme kararıyla kapatılma nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

14. Yüksek Hakem Kurulu üyeleri, yeniden seçilmeleri mümkün olmak üzere, kaç yıl için seçilir?

Doğru! Yanlış!

15. Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün prim ödeyerek sürekli çalışmış olanlardan; son üç yıl içinde 1080 gün sigortalı çalışıp, işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere kaç gün süre boyunca işsizlik ödeneği verilir?

Doğru! Yanlış!

16. Teşmil kararı aşağıdakilerden hangisi tarafından verilir?

Doğru! Yanlış!

17. Devletçe bakılma tekniğinin finansman kaynağı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

18. İsteğe bağlı sigortalı olabilmek için kaç yaşını doldurmuş olmak gerekir?

Doğru! Yanlış!

19. Kurumun dava ve icra takipleri için vekalet akdi yoluyla avukat çalıştırılmasına karar verme yetkisi Sosyal Güvenlik Kurumu'nun aşağıdaki organlarından hangisinin görevidir?

Doğru! Yanlış!

20. Kısa vadeli sigorta türleri ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?

Doğru! Yanlış!

2018-2019 - İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku - Üç Ders Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…