Google Adsense Kodu

2019 – İş Hukuku – Çalışma Testi (4)

LÜTFEN DİKKAT!!!

Bu “Sınav Testi”ndeki bazı sorular ile cevapları, testin hazırlandığı dönemde yürürlükte olan kanun ile kanunun diğer mevzuat hükümlerine hazırlanmıştır.

Daha sonraki dönemlerde, bu “sınav testi”ne konu olan kanun ile yine bu kanuna ait mevzuatlarında çeşitli değişiklikler yapılmış ise, testdeki bazı sorular ile cevaplarında da değişiklikler olacaktır.

Bu nedenle; şimdi yapacağınız sınav hazırlığı çalışmanızda bu “Sınav Testi”ndeki sorular ile cevapları günümüzde yürürlükte olan kanun ile bu kanunun mevzuatlarına göre doğruluğu tarafınızca tekrar “kontrol” edilerek teyit edilmesi sınav başarınız için oldukça önemli olmaktadır.

Ayrıca, bu dersinize ait “sınav test çalışması”nı ders kitaplarınızla birlikte yapmanız daha doğru olacaktır. Sınavlarınızda başarılı olmanız dileğiyle…

2019 – İş Hukuku – Çalışma Testi (4)

1. İşten ayrılan işçinin haklarının, işverende kalmadığı ve elde edildiği hususunun işçi tarafından tanındığını gösteren belge aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2. 600 işçinin çalıştığı özel sektöre ait iş yerinde kaç tane engelli işçi çalıştırılması gerekir?

Doğru! Yanlış!

3. Çalışma belgesi ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Doğru! Yanlış!

4. Ücretin ödeme gününden itibaren kaç gün içinde mücbir bir sebep dışında ödenmemesi halinde işçi, işgörme borcunu yerine getirmekten kaçınabilir?

Doğru! Yanlış!

5. İş yeri uygulaması ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

6. Tek işçiyle tek işveren arasında ferden kurulan iş ilişkilerini konu alan hukuk dalı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

7. Aşağıdakilerden hangisi işçinin iş sözleşmesinden doğan borçlarından biri değildir?

Doğru! Yanlış!

8. İş Kanunu kapsamına giren nitelikte bir işyerini kuran, devralan, çalışma konusunu kısmen veya tamamen değiştiren yahut işyerini kapatan işveren; işyeri ve çalıştırdığı işçilere ait bilgileri ne kadar sürede Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü’ne vermekle yükümlüdür?

Doğru! Yanlış!

9. Nitelikleri bakımından en çok 30 iş günü süren işlere ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

10. İşçinin alacağı ücretin parça sayısı, uzunluk, ağırlık ve büyüklük gibi birimler esas alınarak belirlendiği ücret türü aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

11. Aşağıdakilerden hangisi sendikaların zorunlu organlarından biri değildir?

Doğru! Yanlış!

12. Çerçeve sözleşme en çok kaç yıl için yapılır?

Doğru! Yanlış!

13. Aşağıdakilerden hangisi sendikalar için amaca yönelik yasaklar arasında yer alır?

Doğru! Yanlış!

14. İsteğe bağlı sigortalı olabilmek için kaç yaşını doldurmuş olmak gerekir?

Doğru! Yanlış!

15. Sosyal Güvenlik Kurumunun en yüksek karar, yetki ve sorumluluğunu taşıyan organı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

16. Toplu iş sözleşmesi yapma ehliyeti ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

17. Yalnız genel sağlık sigortasına tabi olanların genel sağlık sigortası primi, genel olarak prime esas kazancın yüzde kaçıdır?

Doğru! Yanlış!

18. Malullük ve yaşlılık aylığı bağlanması imkânı olmayan sigortalılara bazı şartları yerine getirmişlerse, kendileri için ödenen veya bildirilen primlerin toplu para olarak geri verilmesine ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

19. Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün prim ödeyerek sürekli çalışmış olanlardan; son üç yıl içinde 1080 gün sigortalı çalışıp, işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere kaç gün süre boyunca işsizlik ödeneği verilir?

Doğru! Yanlış!

20. Aşağıdakilerden hangileri modern sosyal güvenlik teknikleri arasında yer alır?

Doğru! Yanlış!

2018-2019 - İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku - Yaz Okulu Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…