Google Adsense Kodu

2019 – İş Hukuku – Çalışma Testi (2)

LÜTFEN DİKKAT!!!

Bu “Sınav Testi”ndeki bazı sorular ile cevapları, testin hazırlandığı dönemde yürürlükte olan kanun ile kanunun diğer mevzuat hükümlerine hazırlanmıştır.

Daha sonraki dönemlerde, bu “sınav testi”ne konu olan kanun ile yine bu kanuna ait mevzuatlarında çeşitli değişiklikler yapılmış ise, testdeki bazı sorular ile cevaplarında da değişiklikler olacaktır.

Bu nedenle; şimdi yapacağınız sınav hazırlığı çalışmanızda bu “Sınav Testi”ndeki sorular ile cevapları günümüzde yürürlükte olan kanun ile bu kanunun mevzuatlarına göre doğruluğu tarafınızca tekrar “kontrol” edilerek teyit edilmesi sınav başarınız için oldukça önemli olmaktadır.

Ayrıca, bu dersinize ait “sınav test çalışması”nı ders kitaplarınızla birlikte yapmanız daha doğru olacaktır. Sınavlarınızda başarılı olmanız dileğiyle…

2019 – İş Hukuku – Çalışma Testi (2)

1. Toplu iş sözleşmelerinin iş sözleşmeleri karşısındaki hükmüyle ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Doğru! Yanlış!

2. Aşağıdakilerden hangisi modern sosyal güvenlik tedbirleri içinde yer alır?

Doğru! Yanlış!

3. Aşağıda sayılanlardan hangisi sosyal güvenliğin finansmanını sağlayan unsurlardandır?

Doğru! Yanlış!

4. "Sigortalılar, çalışmaya başladıkları tarihten itibaren en geç ___________________ içinde sigortalı olarak çalışmaya başladıklarını Kuruma bildirirler. Ancak, sigortalının kendini bildirmemesi, sigortalı aleyhine delil teşkil etmez." Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Doğru! Yanlış!

5. Aşağıdakilerden hangisi modern sosyal güvenlik tekniklerinden biridir?

Doğru! Yanlış!

6. Aşağıdakilerden hangisi sosyal sigorta sisteminin öncüsü olarak kabul edilmektedir?

Doğru! Yanlış!

7. Aşağıdakilerden hangisi Sendikalar ve Toplu İş Kanunu uyarınca işveren vekili olarak kabul edilmektedir?

Doğru! Yanlış!

8. "Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu ile sendika ve konfederasyonlara bazı yasaklar getirilmiştir." Aşağıdakilerden hangisi bu yasak kategorisi içinde yer almaz?

Doğru! Yanlış!

9. Eğer iş sözleşmesi, yanılma, aldatma, korkutma etkisi altında yapılmışsa sözleşmenin iptali mümkündür, korkutma durumu varsa sözleşmenin iptali nasıl olur?

Doğru! Yanlış!

10. Deneme süresi toplu iş sözleşmesiyle kaç aya kadar uzatılabilir?

Doğru! Yanlış!

11. Değişik işkollarında en az 5 sendikanın bir araya gelerek oluşturdukları tüzel kişiliğe sahip kuruluşlara ne denir?

Doğru! Yanlış!

12. İşçinin bireysel olarak veya grup içinde büyük bir çaba göstererek yapmış olduğu işi ödüllendirmek amacıyla ödenen ek ücrete ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

13. "Grev ve lokavtın serbest olduğu hallerde grev ve lokavt uygulanabilir. Grev ve lokavtın yasak olduğu hallerde ise ___________ devreye girer." Yukarıdaki paragrafta boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru olarak tamamlar?

Doğru! Yanlış!

14. 2 yıllık kıdem süresi olan işçinin tutukluluğunun kaç haftayı aşması halinde işveren derhal fesih hakkını kullanabilir?

Doğru! Yanlış!

15. Her üye ya da delegenin genel kurulda kaç oy hakkı vardır?

Doğru! Yanlış!

16. “Meslek hastalıkları” ile ilgili tıpkı iş kazalarında olduğu gibi soruşturma yapılır, yönetmelikte pek çok hastalık meslek hastalığı olarak sıralanmıştır. Buna göre yönetmelikte yer almayan bir hastalığın meslek hastalığı listesine eklenip eklenmeyeceği konusuna kim karar verir?

Doğru! Yanlış!

17. Aşağıdakilerden hangisi 4447 sayılı Kanun kapsamında olan “işsizlik sigortası” alabileceklerle ilgili olarak yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

18. Bireylere sosyal güvenlik primlerini, özel sigorta şirketlerinin veya bankaların kurdukları özel fon yönetimi kuruluşlarına ödeme zorunluluğu getirilen ülke aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

19. Sosyal Sigortalar Kurumu, T.C. Emekli Sandığı ve Bağ-Kur’un tüzel kişilikleri sona erdirerek, Sosyal Güvenlik Kurumu adı altında toplayan kanun aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

20. Aşağıdakilerden hangisi İş Kanunu bakımından işyerinden sayılmaz?

Doğru! Yanlış!

2018-2019 - İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku - Final Deneme Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…