Google Adsense Kodu

Zihin Felsefesi – Çalışma Testi (11)

Zihin Felsefesi – Çalışma Testi (11)

1. Bundle (Yığın) Kuramı'nı ortaya atan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2. Düşünceler, inançlar, arzular gibi yönelimsel ve ağrı hissetmek gibi niteliksel zihinsel durumların tamamının öznesi durumunda olan dışarıdan bedensel olarak gözlenebilen sosyal birey aşağıdakilerden hangisi ile ifade edilir?

Doğru! Yanlış!

3. Kişi olmak için yeterli ve gerekli koşulların belirlenmesinde ortaya çıkan düalist ve materyalist görüşlere dayanan kuramlar aşağıdakilerin hangisinde doğru verilmiştir?

Doğru! Yanlış!

4. Çeşitli zihinsel durumların doğası nedir? ve farklı zihinsel durumlar birlikte var olmak, yani aynı ve tek kişiye ait olmak için birbirine nedensel olarak nasıl bağlanmalıdır?” sorularını sorarak bellek ölçütüne farklı bir yaklaşım getiren düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

5. Bütün kişisel yaşantıların, ilk elden, aracısız olarak içsel bir bütünlük içererek öznenin kendisine ait yaşantılar olarak yansıtıldığı şekliyle bireyi temsil eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

6. Aşağıdakilerden hangisi kişinin yaşadığı farklı deneyimlerin, aynı kişinin deneyimleri olarak, aynı çatı altında toplanmasını eleştiren kişilik ödeşlik sorunlarındandır?

Doğru! Yanlış!

7. İlk defa kişisel özdeşlik için, psikolojik bir ölçüt olarak bellek ölçütünü ileri süren düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

8. Aşağıdakilerden hangisi kişinin kendiliğinin (self), zaman içinde aynı kalıp kalmadığı ve kendimize özgü duygu, inanç, imge vb. düşünsel ve ruhsal durumlarımızda meydana gelen, çoğu kere kalıcı, ani değişimlere rağmen kendiliğimizin bütünlüğünü, aynı ben olarak sürekliliğini sağlayan bir kriterin olup olmadığını değerlendiren sorudur?

Doğru! Yanlış!

9. Aşağıdakilerden hangisi 17. yüzyıl düşünürü olan ve deneyci bir yaklaşımla bundle (yığın) kuramını ortaya atan Hume’un görüşlerini yansıtmamaktadır?

Doğru! Yanlış!

10. Chalmers’a göre, bilinçle ilgili sorunların çoğu, bilincin açıklamaya çalıştığı olgularla ilgili sorunlardır. Chalmers’in sıralamasına göre aşağıdakilerin hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

11. " _____________ sorunu bilinçle ilgili en temel sorundur. Farkındalık sorunu, bir kişinin nelerin farkında olup, nelerin farkında olamayacağı arasındaki farkın ortaya konulmasıdır." Yukarıdaki tanıma göre boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi tamamlar?

Doğru! Yanlış!

12. "Dolaysız farkındalık" ya da "ayrıcalıklı erişim" terimleriyle ifade edilen farkındalık aşağıdaki hangi anlamda kullanılır?

Doğru! Yanlış!

13. Aşağıdakilerden hangisi öz bilince sahip bir kendilik anlayışı geliştirmiş, kişinin sahip olduğu çeşitli, farklı deneyimlerin, bir ve aynı kendilik altında toplanmasının mümkün olduğunu göstermiştir?

Doğru! Yanlış!

14. Aşağıdaki ögelerden hangisi bilincin, her zaman bir şeyin bilincinde olması demektir?

Doğru! Yanlış!

15. Aşağıdakilerden hangisi heterofenomenoloji adını verdiği bir yaklaşımla bilinci, ayrıcalıklı erişim, yani birinci şahıs bilgisiyle değil, aksine üçüncü şahıs bilgisiyle erişilen bir şey olarak açıklamaya çalışır?

Doğru! Yanlış!

16. "Bana kalırsa ben, kendilik dediğim şeyin en yakınına girecek olursam, her zaman sıcaklık ya da soğukluğun, ışık ya da gölgenin, sevgi ya da nefretin, acı ya da hazzın şu ya da bunun tikel algısına çarparım. Hiçbir zaman kendiliğimi bir algı olmaksızın yakalayamam, hiçbir zaman da algıdan başka bir şey gözleyemem." Yukarıdaki paragraf aşağıdaki hangi düşünüre aittir?

Doğru! Yanlış!

17. "Weiskrantz’ın "kör görü" hastalarıyla yaptığı deneylerdeki bütün nitel zihin halleri, yani algılanmış niteliklerin tamamı, hastanın bilincinin dışında olursa ne olur, sorusunu akla getirmiştir. Bu konuda geliştirilen düşünce deneyi, zihin felsefesi literatüründe _____________ ________ olarak geçer." Yukarıdaki boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Doğru! Yanlış!

18. Bir kaplan gördüğünüzü varsayın, yapılacak en akıllıca şey, algılama süreci üzerinde düşünmeden hemen kaçmaktır. Ama kaplanı görme sürecimizin farkında olsaydık o zaman, gördüğümüzün gerçekten bir kaplan mı, yoksa zihnimizdeki bir kaplan imgesi mi olduğunu anlamaya çalışmak bize vakit kaybettirirdi. Yukarıda verilen örnek olayda farkındalığa ilişkin hangi kavram vurgulanmaktadır?

Doğru! Yanlış!

19. Nörolojiden edinilen kimi bulgular ve psikopatolojik bozukluklar yönelimsel zihin halleri gibi gülün kırmızılığını görmek, buzun soğukluğunu hissetmek ve bunları sözel olarak ifade etmek gibi bazı nitel zihin hallerinin de her zaman bilinçli olmadığını göstermektedir. Aşağıdakilerden hangisi bu konudaki en önemli bulgu kaynağıdır?

Doğru! Yanlış!

20. Bir kişinin "ağrı" terimiyle isimlendirilmiş içsel zihinsel durumuyla bir başka kişinin "ağrı" adı verilen içsel zihinsel durumunun, birbirinden son derece farklı olabileceğini gösteren duruma ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

2018-2019 - Zihin Felsefesi - Final (8-9-10) Deneme Sınavı

Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.

Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…

Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...

Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…

Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…