Google Adsense Kodu

2017-2018 – Para Politikası – Final Sınavı

2017-2018 – Para Politikası – Final Sınavı

1. Aşağıdakilerden hangileri kaynağa göre parasal tabanı verir?

Doğru! Yanlış!

2. "Mevduatların geri dönüş oranının __________ olması, __________ miktarının düşük olmasına ve para arzının __________ eden olacaktır." Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yerleri, aşağıdakilerden hangisi sırasıyla ve doğru şekilde tamamlar?

Doğru! Yanlış!

3. Aşağıdakilerden hangisi T.C. Merkez Bankası’na yasayla verilen görevlerden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

4. Fiyatlar genel düzeyini düşürmeyi amaçlayan bir merkez bankası aşağıdaki para politikası araçlarından hangisini yürütmelidir?

Doğru! Yanlış!

5. "Doğu ve Batı Almanya’nın birleşmesi sebebiyle artan kamu harcamaları ve genişlemeci politikalar, enflasyonist bir baskı yaratmıştır. Bu durum ise Döviz Kuru Mekanizması ile para birimini Alman Mark’ına bağlamış ülkeleri zor durumda bırakmıştır." Yukarıdaki durum, döviz kuru hedefleme stratejisinin dezavantajlarından hangisine bir örnektir?

Doğru! Yanlış!

6. Aşağıdakilerden hangisi para politikasının kurala dayalı yürütülmesinin dayanaklarından biri değildir?

Doğru! Yanlış!

7. Para kurulu sisteminde yerli paranın sabit kur üzerinden endekslendiği para birimine ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

8. Senyoraj geliri, merkez bankası sisteminde enflasyon ve faizlerden elde edilirken, para kurulu sisteminde aşağıdakilerden hangisinden elde edilir?

Doğru! Yanlış!

9. Hükümet ile merkez bankası arasında borçlanma ilişkisinin yasal olarak engellenmesi aşağıdaki bağımsızlık kavramlarından hangisi ile tanımlanır?

Doğru! Yanlış!

10. Enflasyon hedeflemesi rejimi altında merkez bankasının temel politika aracı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

11. Aşağıdakilerden hangisi çekirdek enflasyon hesaplanırken tüketici fiyat endeksinden çıkarılan kalemlerden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

12. Aşağıdakilerden hangisi enflasyon hedeflemesi rejiminin dezavantajlarından biri değildir?

Doğru! Yanlış!

13. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın günümüzde kullandığı para politikası referans faiz oranı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

14. Politika uygulayıcılarının yeni bir politika izlemeye karar vermeleri ile bu politika ile ilgili aracı uygulamaya sokmaları arasında geçen zamana ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

15. Aşağıdakilerden hangisi enflasyon açığını tanımlar?

Doğru! Yanlış!

16. Para politikası aktarım mekanizmasının ilk adımında, merkez bankasının kısa vadeli faiz oranlarında yaptığı değişiklik aşağıdakilerden hangisini etkilemez?

Doğru! Yanlış!

17. Aşağıdaki ekonomik koşulların hangisinde merkez bankasının para arzında yaptığı değişikliklerin ekonomi üzerinde etkisi yok denecek kadar az olacaktır?

Doğru! Yanlış!

18. Aşağıdaki döviz krizleri ile krizlerin özelliklerinin doğru eşleştirmesi aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

19. 1973 ve 1979 yılları arasında yaşanan petrol şokları aşağıdaki finansal bulaşıcılık türlerinden hangisine bir örnektir?

Doğru! Yanlış!

20. Aşağıdakilerden hangisi bankacılık krizlerine sebep olan faktörler arasında yer almaz?

Doğru! Yanlış!

2017-2018 - Para Politikası - Final Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek vermeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; başarı hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek vermeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek vermekten geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…