Google Adsense Kodu

2018-2019 – Sosyal Bilimlerde Temel Kavramlar – Vize Sınavı

2018-2019 – Sosyal Bilimlerde Temel Kavramlar – Vize Sınavı

1. Küreselleşme sürecini açıklarken, yeme-içme beğenileri ile birlikte tüm kültürel pratiklerin de standartlaşması ve belirli markaların dünyanın her yerinde bir beğeni ölçütü olarak tüketilmesi olgusuna karşılık olarak George Ritzer tarafından ortaya konulan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2. __________, kitle üretiminin standartlaştırma anlayışından farklı olarak “ürün farklılaştırılmasının artırılması” anlayışının benimsendiği bir örgütlenme biçimidir. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Doğru! Yanlış!

3. Dahrendorf’un gelecekte iş gücünün “üçte ikisi” iş bulurken, “üçte biri” çalışma hayatının dışında kalacaktır şeklinde ifade ettiği kuram aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

4. Çatışmacı Kuram'ın ekonomik düzen anlayışı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Doğru! Yanlış!

5. Yapısalcı Yaklaşım'ın kültür anlayışı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

6. Aşağıdakilerden hangisi Fordizm'in krize girmesine yol açan gelişmelerden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

7. İşin küçük parçalara bölünerek büyük miktarlarda üretilmesine ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

8. Sofistlerin bilgi ve varlık anlayışı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?

Doğru! Yanlış!

9. Aydınlanma Çağı felsefesi ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangileri yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

10. Gelenek kavramı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Doğru! Yanlış!

11. Bütün toplumların, her şeyi “kutsal” ve “din dışı” şeklinde ayıran bir kategorileştirme sistemine sahip olduğunu ifade eden sosyolog aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

12. Ataerkillik ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

13. İşlevselci Yaklaşım'ın aile kurumuna bakışı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

14. Din sosyolojisi ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?

Doğru! Yanlış!

15. Cinsiyete dayalı ayrımcılık ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?

Doğru! Yanlış!

16. Kadınların ev içinde harcadıkları ve karşılığında herhangi bir ücret almadıkları için çalışma sayılmayan emek,__________. şeklinde kavramsallaştırılmıştır. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Doğru! Yanlış!

17. Tarihteki en erken sosyolojik metinler arasında yer alan Mukaddime adlı eser aşağıdakilerden hangisine aittir?

Doğru! Yanlış!

18. Marx’ın dine yaklaşımı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangileri yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

19. Aşağıdaki ifadelerden hangileri Feminist Yaklaşım'ın aile kurumuna bakışını yansıtmaz?

Doğru! Yanlış!

20. Bir dinsel zihniyet olarak Protestanlığın, kapitalizmin oluşum sürecinde önemli katkısı olduğunu savunan sosyolog aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2018-2019 - Sosyal Bilimlerde Temel Kavramlar - Vize Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre durumunuz orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…