Google Adsense Kodu

2017-2018 – Çağdaş Sosyoloji Kuramları – Vize Sınavı

2017-2018 – Çağdaş Sosyoloji Kuramları – Vize Sınavı

1. Büyük toplumsal sorunların çözümü için öngörülerde ve önerilerde bulunma eğilimini/yaklaşımını temsil eden tarz __________ olarak adlandırılmaktadır. Daniel Bell’in sosyolojik yaklaşımına göre yukarıdaki parçada numaralandırılmış yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Doğru! Yanlış!

2. Post-endüstriyel toplumda aşağıdaki sektörlerden hangisi gerilemiştir?

Doğru! Yanlış!

3. Aşağıdakilerden hangisi Daniel Bell’in “bilim ve teknoloji arasında değişen ilişki, araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin kurumsallaşma aracılığıyla şirketleşmesi, iş organizasyonunun normal bir parçası gibi gelişmekte olan ekonomik yapıya eklemlenmesi” olarak açıkladığı kavramdır?

Doğru! Yanlış!

4. Daniel Bell’e göre aşağıdakilerden hangileri sanayi toplumunun temel özelliklerindendir?

Doğru! Yanlış!

5. Endüstriyel ve Post-Endüstriyel toplum karşılaştırıldığında aşağıdaki tabloda "?" olan yere aşağıdakilerden hangisi gelmektedir?

Doğru! Yanlış!

6. Aşağıdakilerden hangisi Alain Touraine’nin programlanmış toplumun sınıf yapısını ve dinamiklerini sanayi toplumu ile karşılaştırmalı olarak ele aldığı çalışmadır?

Doğru! Yanlış!

7. Alain Touraine’in, toplumu toplumsal aktörlerin eylemleriyle şekillenen bir toplumsal sistem olarak gören ve toplumsal aktörleri, kuramın merkezine alan yaklaşımı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

8. Alain Touraine’e göre, kültürel demokrasinin hayat bulabilmesi için aşağıdakilerden hangisine önemli görevler düşmektedir?

Doğru! Yanlış!

9. Touraine’e göre, siyasal düzlemde demokrasinin birbiriyle bağlantılı, birbirini tamamlayan fakat herhangi bir merkezî ilke tarafından birleştirilmemiş olan üç boyutu vardır. Demokrasinin bu üç boyutundan biri __________, İkincisi vatandaşlık üçüncüsü ise siyasal liderlerin temsil edebilirliğidir. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Doğru! Yanlış!

10. Totaliteryenlik kavramı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?

Doğru! Yanlış!

11. Herhangi bir nesneyi kaynağından alıp tarihin akış sürecinde nasıl değiştiğini incelemeye ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

12. Kişinin kendisini mekânda, toplumda, ülkesinde ve dünyada konumlayışına ilişkin “bilişsel harita” kültürün anahtar unsurudur. Buna göre aşağıdakilerden hangisi yeni kültürel biçimin estetiğini “bilişsel haritalama” olarak ifade eden isimdir?

Doğru! Yanlış!

13. Modern sanatın eleştirisi ile birlikte sanat anlayışı ve estetiğin giderek marjinalleşmesini getirmesi aşağıdakilerden hangisi ile yorumlanmıştır?

Doğru! Yanlış!

14. Lyotard modern ve postmodern bilgi arasında da ayrım yapar. Ona göre modern bilginin üç koşulu vardır, (i) Temelci iddiaları meşrulaştırmak üzere üst-anlatılara başvurulması; (ii) meşrulaştırmanın kaçınılmaz doğal sonucu olan gayri meşru kılma ve (iii)__________, homojen epistemolojik ve ahlaki reçetelere duyulan arzu. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Doğru! Yanlış!

15. 'Postmodernizm' ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

16. Aşağıdakilerden hangisi Dennis Smith’in 'Postmodernitenin Peygamberi' olarak tanımladığı isimdir?

Doğru! Yanlış!

17. Aşağıdakilerden hangisi Bauman’ın Modernlik ve Yahudi soykırımı arasında kurduğu ilişkiyi anlattığı eserdir?

Doğru! Yanlış!

18. Bauman’ın yaklaşımı çerçevesinde aşağıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?

Doğru! Yanlış!

19. Aşağıdakilerden hangisi Bauman’ın modernlik ile ilgili görüşleri arasında yer almaz?

Doğru! Yanlış!

20. "Yaşadığımız çağ belki postmodern çağdır, belkide değildir; ancak kesin olan kabileler ve kabilecilik çağında yaşadığımızdır" görüşünde olan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2017-2018 - Çağdaş Sosyoloji Kuramları - Vize Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…