Google Adsense Kodu

2018-2029 – İktisadi Düşünceler Tarihi – Final Sınavı

2018-2029 – İktisadi Düşünceler Tarihi – Final Sınavı

1. "Keynes’e göre ekonomi, eksik istihdam halinden ____________ uyarılması yoluyla çıkarılabilir." Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Doğru! Yanlış!

2. "Monetarist yaklaşımda paranın getirisi sabitken tahvillerin getirisinin azalması, elde tutulan para miktarının ___________ neden olur." Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Doğru! Yanlış!

3. XVI. yüzyılın başlarında İngiltere’de ipek, cam, saat, kağıt sanayileri kurulduktan sonra bu sanayilerde üretilen ürünlerin sürümüyle ilgili ortaya çıkan durum aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

4. Bir mal veya hizmetin üretim maliyet kalemleri içinde yer almayan ve bu yüzden piyasa fiyatına yansımayan ancak malın mülkiyetinin edinimi veya değişimi sürecinde ortaya çıkan maliyete ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

5. Friedman'a göre para talebi fonksiyonunda gelirin kapitalize edilmiş bugünkü değerine ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

6. Bir ekonomide bulunan sektörlerin tümünün değil, belirli bir kesiminin, diğerlerinden soyutlanarak incelenip denge koşullarının incelendiği analize ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

7. Aşağıdakilerden hangisi Liberal iktisadi düşüncenin temel ilkelerinden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

8. "Enflasyon ile işsizlik arasında ters yönlü bir ilişki vardır; biri artarken diğeri azalmaktadır. Birinin artmasını göze alma pahasına diğerini azaltmak mümkündür." Yukarıdaki ifade aşağıdakilerden hangisini tanımlar?

Doğru! Yanlış!

9. Bir yatırımcının varlıklarını, getirisi farklı alternatif yatırım şekilleri arasında nasıl dağıttığını inceleyen ve teoride, finansal varlıklarla reel varlıklar arasında sınırlı ikame ilişkisi olduğunu varsayan yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

10. "Üreticilerin amacının kârı, tüketicilerin ise faydayı maksimuma çıkarma olduğu varsayımına ____________ denir." Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Doğru! Yanlış!

11. Bir ekonomide 'en az' bir kişinin durumunu kötüleştirmeden başka birinin durumunun iyileştirilmesinin mümkün olmayacağı, en etkin kaynak dağılımı durumuna ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

12. Ekonomik durgunluk ile enflasyonun aynı anda yaşandığı, işsizlik ile enflasyonun aynı anda yaşandığı duruma ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

13. Belirli bir malın fiyatındaki yüzde birlik bir değişme karşısında talep miktarında meydana gelen yüzde değişime ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

14. Evrendeki her olay veya olgunun nedensellik zinciri çerçevesinde belirli kanunlar veya kurallara bağlı olarak meydana geldiğini ileri süren görüş aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

15. Kapitalizm de dâhil olmak üzere tüm ekonomik sistemlerin doğası gereği sınıf çatışmalarına gebe olduğunu ve kapitalizmle bu çatışmanın piyasa güçleri tarafından ortadan kaldırılamayacağını savunan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

16. Aşağıdakilerden hangisi iktisadi faaliyetlerin amacının insanların ihtiyacını karşılamak olduğunu ve iktisat politikasının ana hedefinin piyasada mal arzının bol olmasını sağlamak, kıtlığı önlemek olduğunu ifade eder?

Doğru! Yanlış!

17. "Bireysel eylem üzerinde denetleyici, serbestleştirici ve genişletici etkide bulunan karar ve süreçlere ___________ adı verilir." Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Doğru! Yanlış!

18. Canlıların evrimi ile toplumsal gelişim süreçleri arasında paralellik kurarak biyolojik evrim kuramı yardımıyla, toplumsal gelişim sürecini açıklamaya çalışan yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

19. Rasyonel Beklentiler Teorisi’ne göre ekonomide para arzı artırıldığı zaman, bireyler, bunun belli bir dönem sonra fiyatlar genel seviyesi ile birlikte aşağıdakilerden hangisini yükseltebileceğini tahmin edebilirler?

Doğru! Yanlış!

20. Fiyatların yukarı doğru esnek fakat aşağı doğru katı ve esnek olmaması durumuna ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

2018-2029 - İktisadi Düşünceler Tarihi - Final Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek vermeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; başarı hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek vermeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek vermekten geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…