Google Adsense Kodu

2016-2017 – Örgüt Kuramı – Üç Ders Sınavı

2016-2017 – Örgüt Kuramı – Üç Ders Sınavı

1. Bir sektördeki toplam üretim hacminin, satışların, istihdamın, yaratılan katma değerin veya varlıkların ağırlıklı olarak kaç işletme tarafından kontrol edildiğini ifade eden kavrama ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

2. Suchman'a göre aşağıdakilerden hangisi meşruiyet türlerinden biridir?

Doğru! Yanlış!

3. Bir sektördeki rakiplerin birbirlerinden haberdar olma durumuna ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

4. Miles ve Snow'a göre, var olan ürün-müşteri grubunu koruyarak pazarda istikrarlı olma ve verimlilikten taviz vermeden yenilikçi olma merkezli strateji aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

5. Bir araştırmanın, bulgulara ulaşmak için üzerinde çalıştığı en temel birime ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

6. Aşağıdakilerden hangisi eleştirel yönetim çalışmalarının ortaya çıkışını hızlandıran gelişmelerden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

7. Petrolü rafine etmede ve kimyasal madde üretiminde kullanılan üretim teknolojisi aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

8. Genç örgütlerin içsel süreçlerini ve çevreleriyle olan ilişkilerini yaşlı örgütler kadar iyi düzenleyememiş olmalarından kaynaklanan sıkıntılara ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

9. Örgütlerin neden ve nasıl birbirine benzediğini araştıran örgüt kuramı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

10. Örgüt kuramlarının doğuşu ve tarihsel gelişiminde, çeşitlenmeyle birlikte bütünleştirme çabalarının arttığı evre aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

11. Vekâlet kuramına göre, yöneticilerin kendi konumlarını riske atacak ama örgüt için faydalı olabilecek bazı yeni iş fırsatlarından ya da teknolojilerden uzak durmasına ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

12. Metinlerin, insanların zihinsel arka planlarını yansıtacak şekilde görünenin ötesinde anlamları olduğunu kabul eden ve çeşitli analiz yöntemleriyle bu anlamları ortaya çıkarmaya çalışan yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

13. İşlem maliyetleri kuramına göre, bir mal ya da hizmetin bir örgütsel sınırdan çıkıp bir diğerinin sınırına geçmesine ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

14. Eleştirel kuram, toplumsal dünyanın incelenmesi söz konusu olduğunda bilimsel bilginin ancak hangi yolla üretilebileceğini iddia eder?

Doğru! Yanlış!

15. “Sınırlı rasyonellik” ve “yeterince tatminkârlık” kavramlarını geliştiren kişi aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

16. Örgütlerdeki bireylerin sosyal ve psikolojik sınırlamalardan kendilerini kurtarmalarını anlatan eleştirel yönetim yaklaşımı kavramına ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

17. Seyrek gözlenen büyük çaplı çevresel değişimlere ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

18. Aşağıdakilerden hangisi örgütleri oluşturan boyutlardan biri değildir?

Doğru! Yanlış!

19. Dinsel olan veya dinsellik atfedilen bütün değer ve ilkeleri bireysel ve toplumsal yaşamın dışına iten, insan-merkezci düşünme ve yaşama biçimi ifadesi aşağıdaki kavramlardan hangisine karşılık gelmektedir?

Doğru! Yanlış!

20. Örgütlerin, bağımlı oldukları kesimlerin istekleri doğrultusunda belirli uygulamaları benimsemesi sonucunda oluşan eşbiçimlilik türü aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2016-2017 - Örgüt Kuramı - Üç Ders Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…