Google Adsense Kodu

2018-2019 – Örgüt Kuramı – Üç Ders Sınavı

2018-2019 – Örgüt Kuramı – Üç Ders Sınavı

1. Aşağıdakilerden hangisi iri taneli değişime örnek olarak gösterilebilir?

Doğru! Yanlış!

2. Örgüt kuramları alanındaki örgüt-çevre tartışmalarının temelindeki ikilem aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

3. Koşul-bağımlılık kuramında çevrenin en çok hangi düzeyi üzerinde durulur?

Doğru! Yanlış!

4. Örgütlerin, kendilerini olumsuz yönde etkileyebilecek toplumsal kesimlerin liderlerini örgütün bir parçası hâline getirerek o toplumsal kesimin tutum ve davranışlarını kontrol etmeye çalışmasına ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

5. Genç örgütlerin içsel süreçlerini ve çevreleriyle olan ilişkilerini yaşlılar kadar iyi düzenleyememiş olmalarından kaynaklanan sıkıntılarına ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

6. Örgütlerin varlıklarını nasıl sürdürdükleri sorusuna cevap arayan örgüt kuramı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

7. Ayakkabı üreten bir işletmenin, çevresel taleplerin çeşitlilik göstermesi ve belirsizleşmesi sonucu örgüt yapısındaki işlevsel birimleri artırması aşağıdakilerden hangisine bir örnektir?

Doğru! Yanlış!

8. Üyelerinin farklı beklentileriyle şekillenen hedeflerine ulaşmak için çeşitli biçimlerde bir araya gelmiş, çevresel faktörlerin etkisi altında varlığını sürdürmeye yönelik çabalar gösteren sosyal yapılara ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

9. Örgütlerin belirsizlik karşısında kurumsallaşmış uygulamaları taklit etmeleri sonucunda oluşan eşbiçimliliğe ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

10. İşlemler ile ilgili bilgilerin taraflar arasında eşit dağılmamış bir halde olmasına ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

11. Bir işletmede bir departmanın kendini iyi durumda göstermek için performansı ya da koşulları hakkında üst düzey yönetime eksik bilgi vermesi aşağıdakilerden hangisine bir örnektir?

Doğru! Yanlış!

12. Bir örgütün, kendisine yapılan kurumsal baskıları eleştirerek veya göz ardı ederek uyum sağlamasına ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

13. İnsanların sosyal dünyayı anlamlandırmasını sağlayan ve davranışlarını biçimleyen kurumsallaşmış uygulamalar, varsayımlar, değerler ve inançlara ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

14. Örgütsel iktisatçılara göre örgütün nasıl yapılandırılacağı sorununa esas oluşturan husus aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

15. Eleştirel teorisyenlerin itiraz ettiği pozitivizm kavramları aşağıdakilerin hangisinde birlikte ve doğru olarak verilmiştir?

Doğru! Yanlış!

16. Modernizm ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

17. Aşağıdakilerden hangisi post-bürokratik örgütlerin özelliklerinden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

18. Aşağıdakilerden hangileri eleştirel kuramın literatürdeki farklı adlandırmaları arasında yer alır?

Doğru! Yanlış!

19. İnsanoğlunun aklıyla evrende var olan her şeyi öğrenebileceğine, onu istediği gibi yönlendirerek gerçek mutluluğa kavuşacağına inanan düşünceye ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

20. Aşağıdakilerden hangisi eleştirel yönetim çalışmalarının amaçlarından biridir?

Doğru! Yanlış!

2018-2019 - Örgüt Kuramı - Üç Ders Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…