Google Adsense Kodu

2017-2018 – Örgüt Kuramı – Üç Ders Sınavı

2017-2018 – Örgüt Kuramı – Üç Ders Sınavı

1. İş tanımları ve işlevler arasında daha esnek sınırlara, daha az biçimsel kurallara ve keskin olmayan bir hiyerarşiye sahip olan ve çalışanların karar alma yetkisinin daha fazla olduğu örgüt yapısı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2. Aşağıdakilerden hangileri eleştirel kuramın literatürdeki farklı adlandırmaları arasında yer alır?

Doğru! Yanlış!

3. Belirli davranış ve düşünce biçimlerinin “kural benzeri bir statü kazanması” sürecine ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

4. Örgütteki düzenlenmiş ilişkiler bütününe ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

5. İşlemlerle ilgili bilgilerin taraflar arasında eşit dağılmamasına ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

6. Aynı ürün ve hizmetleri üreten örgütlerin oluşturduğu sektör kavramından farklı olarak, birbirleriyle görece sık ve anlamlı ölçüde etkileşerek ortak anlam sistemi oluşturan örgütler topluluğuna ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

7. İnsanların belli bir konudaki düşüncelerini ve belli bir olguya yönelik davranışlarını şekillendiren birtakım eylem ve düşünce kalıplarına ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

8. Bir sektördeki rakiplerin birbirinden haberdar olma durumuna ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

9. Örgüt yaşıyla örgütün kapanma oranı arasındaki ilişkiyi inceleyen örgütsel ekoloji kuramı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

10. Örgütlerdeki bireylerin sosyal ve psikolojik sınırlamalardan kendilerini kurtarmalarını anlatan eleştirel yönetim yaklaşımı kavramına ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

11. İşlem maliyetleri kuramının temel araştırma sorusu aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

12. Belli bir amacı gerçekleştirmek üzere kurulan, belli bir yapıya ve devamlılığa sahip sosyal ilişki biçimine ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

13. Vekâlet kuramına göre, yöneticilerin kendi konumlarını riske atacak ama örgüt için faydalı olabilecek bazı yeni iş fırsatlarından ya da teknolojilerden uzak durmasına ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

14. Hem tek tek her müşterinin siparişine uygun olarak tam istediği ürünü üretmeyi, hem de bunu seri üretime aktararak maliyet tasarrufu yapmayı sağlayan bilgisayar destekli pazarlama yöntemine ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

15. Özelci örgütler ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

16. Nesnelerin veya olayların anlamlarının kendi özlerinde var olan bir özellik olmayıp onu yorumlayanlarca ortaya çıkartıldığını kabul eden yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

17. Kaynak bağımlılığı kuramına göre örgütlerin çevresel baskılara karşı koymak yerine koşulların gerektirdiği davranışlarda bulunmasına ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

18. Suchman'a göre aşağıdakilerden hangisi meşruiyet türlerinden biridir?

Doğru! Yanlış!

19. Aşağıdakilerden hangisi postmodernizmin özelliklerinden biridir?

Doğru! Yanlış!

20. Toplumsal dünyanın incelenmesi söz konusu olduğunda, bilimsel bilginin ancak eleştiri yoluyla üretilebileceğini iddia eden kuram aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2017-2018 - Örgüt Kuramı - Üç Ders Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…