Google Adsense Kodu

Kamu Maliyesi – Çalışma Testi (3)

LÜTFEN DİKKAT!!!

Bu “Sınav Testi”ndeki bazı sorular ile cevapları, testin hazırlandığı dönemde yürürlükte olan kanun ile kanunun diğer mevzuat hükümlerine hazırlanmıştır.

Daha sonraki dönemlerde, bu “sınav testi”ne konu olan kanun ile yine bu kanuna ait mevzuatlarında çeşitli değişiklikler yapılmış ise, testdeki bazı sorular ile cevaplarında da değişiklikler olacaktır.

Bu nedenle; şimdi yapacağınız sınav hazırlığı çalışmanızda bu “Sınav Testi”ndeki sorular ile cevapları günümüzde yürürlükte olan kanun ile bu kanunun mevzuatlarına göre doğruluğu tarafınızca tekrar “kontrol” edilerek teyit edilmesi sınav başarınız için oldukça önemli olmaktadır.

Ayrıca, bu dersinize ait “sınav test çalışması”nı ders kitaplarınızla birlikte yapmanız daha doğru olacaktır. Sınavlarınızda başarılı olmanız dileğiyle…

Kamu Maliyesi – Çalışma Testi (3)

1. Devleti bir kurumlar ve hizmetler sistemi olarak tanımlayan devlet yaklaşımı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2. Liberalizmin öncüsü olarak nitelendirilen ve toplum hayatını yöneten doğal bir düzenin varlığına inanan ekonomik görüş aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

3. Devletin gelir ve harcamalarını inceleyen bilim dalma ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

4. Tam özel mallar ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

5. Sigara içen kişinin havaya bıraktığı duman nedeniyle sigara içmeyen kişilerin temiz hava tüketimi olumsuz etkilenmektedir. Bu durumda ortaya çıkan dışsallığın türü aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

6. Aşağıdakilerden hangileri Musgrave’in öne sürdüğü kamu mâliyesi işlevlerindendir?

Doğru! Yanlış!

7. Yerel yönetimlerin, merkezi idare tarafından kendilerine aktarılan görev ve yetkileri belli bir çerçeve içinde kullanmalarına ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

8. Aşağıdakilerden hangisi fonların, uymadığı gerekçesi ile eleştirildiği bütçe ilkelerinden biridir?

Doğru! Yanlış!

9. Sermayesinin tamamı devlete ait olan, ekonomik alanda ticari esaslara göre faaliyet göstermek üzere kurulan kamu iktisadi teşebbüsüne ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

10. Kendi çıkarları için siyasal iktidarı çeşitli yöntemlerle etkilemeye çalışan çıkar gruplarına ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

11. Kamu Tercihleri Teorisi tarafından kamu ekonomisinin başarısızlığına yönelik eleştirilerinden biri olan; siyasal partiler arasında karşılıklı politika desteklenmesi esasına dayanan terim aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

12. Siyasal karar alma sürecinde etkili olan baskı ve çıkar gruplarının temel amacı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

13. Kamu harcamalarının toplam hasılaya katkısı bazında sınıflandırılmasına ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

14. Transfer harcamaları ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

15. Emisyon ne anlama gelir?

Doğru! Yanlış!

16. Kamusal malların finansmanında başlıca finansman aracı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

17. Kamu kesimi borçlanma ihtiyacını hesaplamak için kullanılan ve toplam kamu kesimi finansman açıklarının GSYH'ya oranlanması ile bulunan göstergeye ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

18. Türkiye'de bütçe hazırlığında Cumhurbaşkanı bütçe kanun teklifini malî yılbaşından en az kaç gün önce TBMM'ne sunar?

Doğru! Yanlış!

19. Aşağıdakilerden hangisi devletin borçlanma nedenlerinden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

20. Yasama organının, halk adına kamu gelirlerini toplayıp yine halk adına bu gelirleri harcamasına ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

2018-2029 - Kamu Maliyesi - Yaz Okulu Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek vermeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; başarı hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek vermeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek vermekten geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…