Google Adsense Kodu

Estetik ve Sanat Felsefesi – Çalışma Testi (1)

Estetik ve Sanat Felsefesi – Çalışma Testi (1)

1. Francis Hutcheson’a göre, güzellik, güzel duyusu da diyebileceğimiz içsel bir duyudur ve bir nesnedeki belirli özelliklerin kişiler tarafından tasarlanmasıdır. Yukarıdaki ifadeye göre, Hutcheson'ın desteklediği fikir aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2. Sanat bir insanın bilinçli bir şekilde bir takım dışsal işaretler kullanarak kendi yaşadığı duyguları başkalarına aktardığı ve başkalarının da bu duygulardan etkilendiği bir insan etkinliğidir. Yukarıdaki duygucu sanat kuramını yansıtan ifadeler aşağıdaki sanatçılardan hangisine aittir?

Doğru! Yanlış!

3. Estetikçilik, özünde aşağıdaki görüşlerden hangisine karşılık gelir?

Doğru! Yanlış!

4. Sanat yapıtlarının ontolojik statüsü, sopaların, taşların, mermer parçalarının statüsünden daha az ya da daha çok karmaşık değildir. Yukarıdaki sanatın ontolojisine dair görüş aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

5. Aşağıdakilerden hangisi Platon’un Devlet adlı eserinde sanata dair ele aldığı yaklaşımlardan biri değildir?

Doğru! Yanlış!

6. Aristoteles’in katharsis kuramı aşağıdaki alanlardan hangi ikisi ile ilişkili olduğunu gösterir?

Doğru! Yanlış!

7. Schiller’e göre, sanatsal etkinliği ortaya çıkartan dürtü aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

8. “Sanat, felsefenin yegâne aletidir.” diyen Kant sonrası Alman idealizminin temsilcilerinden olan filozof aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

9. İncir ağacından yapılmış bir kaşık mı, altın ağacından yapılmış bir kaşık mı daha güzeldir? sorusuna toprak bir çömlekte pişen çorba için tahta kaşığın daha güzel olduğunu söyleyen bir kişinin güzellik ölçütü aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

10. Kant'ın özgürlük ve zorunluluğu bağdaştırdığı alan aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

11. “Sanatın nesnesi ideadır.” diyen düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

12. Aristoteles’in Poetika adlı eseri ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

13. Platon’un ilk kez “Güzel nedir?” sorusunu cevaplamaya çalıştığı gençlik dönemi eseri aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

14. Croce’ya göre, sanat fiziksel bir gerçeklik ya da ahlaksal bir etkinlik değildir. Croce’nun yukarıdaki ifadesine göre, sanatsal bilgiyi aşağıdakilerden hangisi tarif eder?

Doğru! Yanlış!

15. Aşağıdaki düşünürler ve eserlerinin ele aldığı ortak konu aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

16. Benedetto Croce’a göre, sanatsal bilgi aşağıdaki bilgi türlerinden hangisi kapsamına girer?

Doğru! Yanlış!

17. Sartre’in “dünyada olmak” denilen insanlık durumuna tanıklık eden şey aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

18. Lukacs, Adorno, Marcuse adlı düşünürleri birleştiren ortak nokta aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

19. Jean-Paul Sartre ve Merleau-Ponty’nin sanat anlayışlarını birleştiren ortak nokta aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

20. Frankfurt Okulu ve eleştirel kuramın önde gelen düşünürlerinden biri olan ve sanatın imgelem formu olduğunu anlatan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2017-2018 - Estetik ve Sanat Felsefesi - Final Sınavı

Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.

Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…

Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...

Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…

Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…