Google Adsense Kodu

2016-2017 – Siyaset Felsefesi I – Final Sınavı

2016-2017 – Siyaset Felsefesi I – Final Sınavı

1. Eskiçağda din, ahlak ve adalet gibi kavramların yönetenlerin ve güçlünün çıkarına hizmet ettiğini savunan düşünürler aşağıdakilerden hangisinde birlikte ve doğru olarak verilmiştir?

Doğru! Yanlış!

2. Locke devlet görüşünde doğa durumunu nasıl tasarlamıştır?

Doğru! Yanlış!

3. İlk laik devlet kuramını hazırlamış düşünür ve yapıtı aşağıdakilerden hangisinde birlikte ve doğru verilmiştir?

Doğru! Yanlış!

4. Aşağıdakilerden hangisi siyaset felsefesinin temel sorunlarından biri değildir?

Doğru! Yanlış!

5. Yunanlıların her alanda olduğu gibi siyaset alanında da ussal açıklamalar getirme konusunda öncü olduklarını savunan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

6. Dar ve geniş anlamdaki ahlak ayrımına dayalı insan hakları temellendirmesi aşağıdaki düşünürlerden hangisi tarafından yapılmıştır?

Doğru! Yanlış!

7. Özgürlük ve eşitliğin felsefî bir tartışmanın konusu olması aşağıdakilerden hangisiyle başlamıştır?

Doğru! Yanlış!

8. İnsan haklarının, tüm kültür ve toplumlarda geçerli olması düşüncesi ile aşağıdakilerden hangisi ifade edilir?

Doğru! Yanlış!

9. Özgürlük ve eşitliğin bağdaşmaz idealler olmadıklarını savunan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

10. Filozoflar, toplum sözleşmesi ve doğa durumu tasarımlarıyla, aşağıdakilerden hangisinin varlığını temellendirmeyi amaçlamıştır?

Doğru! Yanlış!

11. M.Ö. 5. ve 4. yüzyıllarda Atina'da aşağıdaki demokrasi türlerinden hangisinin uygulaması görülmüştür?

Doğru! Yanlış!

12. Demokrasiyle yönetilen toplumlarda yasaların öngördüğü yaş ve akıl sağlığı ölçütlerine uyan ve oy kullanma hakkı tanınan kişilere ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

13. Liberal demokrasi aşağıdakilerden hangisini savunmaz?

Doğru! Yanlış!

14. John Locke'a göre devletin en temel görevi aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

15. İnsan haklarının değerlendirilmesi aşağıdaki disiplinlerden hangisinin kapsamına daha az uygundur?

Doğru! Yanlış!

16. Cranston ve Nozick gibi liberal düşünürlerin 'birinci kuşak' haklarla kast ettiği haklar aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

17. Eşitliğe karşı ileri sürülen savların temel eksenini kuran düşünce aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

18. Demokrasi ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

19. İnsan hakları normlarını etik davranışa rehber kılan yaklaşımın dayandığı en temel varsayım aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

20. Aşağıdakilerden hangisi plebisiter demokrasi uygulamalarına bir örnektir?

Doğru! Yanlış!

2016-2017 - Siyaset Felsefesi I - Final Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…