Google Adsense Kodu

2017-2018 – Felsefe – Vize Sınavı

2017-2018 – Felsefe – Vize Sınavı

1. Çizdiği filozof resmi ve ifade ettiği bilgelik anlayışı, antik Yunan'da Pythagorasçılar tarafından milattan önce altıncı yüzyıldan itibaren geliştirilen, felsefeci imgesi ile tamamen uyumlu olan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2. Doğruluğun, zihin ile şeylerin uyuşmasından ve düşüncenin şeylere uygunluğundan meydana geldiğini ifade eden mütekabiliyetçi doğruluk görüşü ilk kez Platon tarafından _________ adlı diyalogda ortaya konmuştur. Yukarıdaki ifadede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Doğru! Yanlış!

3. Aşağıdakilerden hangisi a priori bir önermedir?

Doğru! Yanlış!

4. Aşağıdakilerden hangisi felsefenin temel boyutlarından biri değildir?

Doğru! Yanlış!

5. Aşağıdakilerden hangisi Paul Feyerabend tarafından savunulmuş bir düşünce değildir?

Doğru! Yanlış!

6. Töz metafiziği ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

7. Heidegger’in insan varlığı için kullandığı terim Dasein ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangileri yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

8. Aşağıdakilerden hangileri birinci düzey sorulardır?

Doğru! Yanlış!

9. Var olmak algılanmış olmaktır.” görüşünü savunan filozof aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

10. Aşağıdakilerden hangisi felsefenin bireysel düzeydeki katkılarından biri değildir?

Doğru! Yanlış!

11. Aşağıdakilerden hangisi akılcılığın savunucularından biri değildir?

Doğru! Yanlış!

12. Aşağıdakilerden hangileri, Popper’in “sözde bilim” nitelemesine uygun değildir?

Doğru! Yanlış!

13. "Bilginin kökeninde ne salt akıl, ne de salt deneyim bulunur; her ikisi de gereklidir." biçiminde özetlenebilecek olan bilgi görüşü ve başlıca temsilcileri aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Doğru! Yanlış!

14. Kuhn, iki paradigma ya da teorinin birbirleriyle kıyaslanmasının veya hangisinin doğru olduğunun belirlenebilmesinin bir yolunun olmaması durumuna ne ad vermiştir?

Doğru! Yanlış!

15. Aşağıdakilerden hangisi modern töz metafiziği kapsamında geliştirilmiş görüşlerden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

16. Sartre’ın insan varlığına ilişkin kullandığı kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

17. Bilim felsefesinin metafiziksel boyutunda, aşağıdaki kavramlardan hangisine ilişkin bir soruşturma yer alır?

Doğru! Yanlış!

18. Dolayımsız olarak doğrulanabilen tümcelere mantıkçı pozitivistler ne ad vermiştir?

Doğru! Yanlış!

19. Süreç/oluş felsefesinin töz metafiziği ile ilgili eleştirisi, töz metafiziğinin aşağıdaki özelliklerinden hangisine bağlanabilir?

Doğru! Yanlış!

20. Platon, alışkanlıkların etkisiyle şüphe ve sorgulamadan yoksun yaşayan insanları betimlemek için aşağıdakilerden hangisini kullanmıştır?

Doğru! Yanlış!

2017-2018 - Felsefe - Vize Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…