Google Adsense Kodu

Estetik ve Sanat Felsefesi – Çalışma Testi (5)

Estetik ve Sanat Felsefesi – Çalışma Testi (5)

1. Aşağıdaki alanların hangisi bir fotoğrafın çözünürlüğü, hangi ışık ve açıdan çekildiği, renklerin canlılığı gibi konuları kapsar?

Doğru! Yanlış!

2. Kamusal sanat kuramına göre, bir şeyi sanat eseri yapan şey aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

3. Aşağıdakilerden hangisi taklit kuramlarının 18. yy ile birlikte yavaş yavaş etkisini yitirmeye başlamasının nedenlerinden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

4. İnsanların bir eserdeki zarafeti görmesi gerekir, müzikteki coşkunluğu duyması gerekir, bir romanın gücünü hissetmesi gerekir. Yukarıdaki ifadelere göre, estetik bir yargının oluşması için aşağıdakilerden hangisine vurgu yapmaktadır?

Doğru! Yanlış!

5. Estetiğin güzellik fenomenini incelediğini düşünen kimi filozoflara göre tam da bu nedenle “estetik” sözcüğü bu araştırma alanı için uygun düşmemektedir. Yukarıdaki ifadeye göre aşağıdaki kavramlardan hangisi filozoflar için bu soruna çözüm getirebilir?

Doğru! Yanlış!

6. Felsefi düşünmenin temel sanat kuramları öykünmecilik, biçimcilik, duyguculuk, sezgicilik ve istençliktir. Ancak bu kuramlar, sanatı zorunlu ve yeterli koşullarını temel alarak tanımlamak yerine sanatın belirli bir yönünü merkeze almasından ötürü ________ olarak görülmektedir. Yukarıda boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Doğru! Yanlış!

7. Felsefi bir estetik; güzel, hoş, narin, duygusal, zarif, gösterişli, çirkin, yüce, çocuksu gibi pek çok özelliği, sanatçı-sanat yapıtı-izleyici ilişkisini ve genel olarak sanatın neliğini araştıran felsefenin bir dalıdır. Yukarıdaki ifade aşağıdaki sorunlardan hangisine çözüm olarak ortaya konmuştur?

Doğru! Yanlış!

8. Bir sanat eserinin renk, şekil, çizgi, ses, yapı, kalıp gibi özelliklerinin belirlemesinde aşağıdaki sanat kuramlarının hangisinden yararlanılır?

Doğru! Yanlış!

9. İzlediği bir tiyatro oyununu kendi yaşadığı ruhsal çekişmelerine çok yakın bulduğu için çok iyi sahnelendiğini düşünen birinin yaşadığı estetik deneyim türü aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

10. Sanatın toplum içindeki ahlaki öneminin estetik değeri için zorunlu olduğuna vurgu yapan Tolstoy aşağıdaki görüşlerden hangisini savunmuştur?

Doğru! Yanlış!

11. Sanatçı ile sanat yapıtı arasındaki ilişkiyi tanımlayan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

12. Aşağıdakilerden hangisi Aristoteles'in katharsis adını verdiği görüşünün amaçlarından biri değildir?

Doğru! Yanlış!

13. Sanatı, bilgi kaynağı olarak ele alan ilk filozoflar aşağıdakilerden hangisinde birlikte ve doğru olarak verilmiştir?

Doğru! Yanlış!

14. Ağır şiddet sahneleri içeren bir filmin sansürlenmesi, sanatın aşağıdaki alanlardan hangisi ile ilişkili olduğunu gösterir?

Doğru! Yanlış!

15. Kişilerin düşünce, duygu, algı ve arzu türünden yaşadıkları süreç aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

16. Sanatın insana bir şeyler öğretebileceğini, sanat hakkında bir şeylerin bilinebileceğini, sanatın dünya hakkındaki algıyı ve anlayışı değiştirebileceğini savunan alan aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2017-2018 - Estetik ve Sanat Felsefesi - Vize Sınavı

Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.

Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…

Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...

Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…

Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…