Google Adsense Kodu

2018-2019 – Uluslararası İktisat Teorisi – Yaz Okulu Sınavı

2018-2019 – Uluslararası İktisat Teorisi – Yaz Okulu Sınavı

1. Emek-Değer Teorisi’ne göre aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Doğru! Yanlış!

2. İçbükey dönüşüm eğrisi, aşağıdaki maliyet koşullarından hangisinde ortaya çıkmaktadır?

Doğru! Yanlış!

3. İki ülkeli modelde, ülkelerin teklif eğrilerinin kesiştiği noktadan geçen fiyat oranına ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

4. "Dış ticaretin bulunmadığı bir ekonomide iç talep yetersizliği dolayısıyla, eksik çalıştırılan ülke kaynaklarının dış ticaretin yarattığı talep artışı ile kullanılması sağlanabilir." Yukarıdaki ifade dış ticaretin kalkınmaya olan dinamik etkilerinden hangisini ifade etmektedir?

Doğru! Yanlış!

5. Aşağıdakilerden hangisi Heckscher-Ohlin Teorisi’nin temel varsayımlarından biri değildir?

Doğru! Yanlış!

6. İki ülkeli Heckscher-Ohlin Modeli'nde, ülkeler için ortak kayıtsızlık eğrisi çizilmesinin nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

7. Ulusal ekonomide üretilen malların zamanla, tüketilen mal miktarlarına eşitlenmesi durumuna ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

8. Emek tasarrufu sağlayan teknolojik yenilikler aşağıdakilerden hangisine neden olur?

Doğru! Yanlış!

9. Para piyasalarının temel aracı kurumu aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

10. LIBOR faizinin tanımı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

11. Bir ulusal paranın o parayı çıkartan ülkenin sınırları dışındaki ticari bankalar tarafından mevduat kabul edilmesi ve kredi verilmesi biçiminde oluşan para piyasasına ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

12. Günümüzde az gelişmiş ülkeler arasında en fazla yabancı sermaye çeken ülke aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

13. Günümüzde dolaysız yabancı sermaye yatırımları en çok aşağıdaki kuruluşlardan hangisi tarafından yapılır?

Doğru! Yanlış!

14. Aşağıdakilerden hangisi dolaysız yabancı sermaye yatırımlarını açıklayan teoriler arasında yer almaz?

Doğru! Yanlış!

15. Aşağıdakilerden hangisi bir şirketin yurtdışında doğrudan yatırım yapmak yerine o ülkedeki bir yerel şirketle lisans anlaşmasını tercih etmesine neden olacak etkenler arasında yer almaz?

Doğru! Yanlış!

16. Aşağıdakilerden hangisi iş gücü ihracının olumlu etkilerinden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

17. Aşağıdakilerden hangisi teknolojinin uluslararası ticareti etkileme yollarından biridir?

Doğru! Yanlış!

18. Günümüzde hizmet ticaretinin uluslararası nitelik kazanmasına neden olan en önemli itici güç aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

19. Aşağıdakilerden hangisi Uluslararası Ticaret Teorisi analizlerinin asıl ilgi konusunu oluşturmuştur?

Doğru! Yanlış!

20. Uruguay Toplantılarında imzalanan, fikir ve sanat eserleri üzerindeki mülkiyet haklarının korunması ve taklitçilik ile kopyacılığın önlenmesi amacına yönelik anlaşma aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2018-2019 - Uluslararası İktisat Teorisi - Yaz Okulu Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek vermeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; başarı hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek vermeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek vermekten geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…