Google Adsense Kodu

2018-2029 – İktisadi Düşünceler Tarihi – Yaz Okulu Sınavı

2018-2029 – İktisadi Düşünceler Tarihi – Yaz Okulu Sınavı

1. İktisadi sistemlerin ve süreçlerin temelini bireylerin değil, kurumların oluşturduğunu ve bireylerin bu kurumların etkisinden bağımsız olarak ele alınamayacağını savunan yaklaşımların genel adı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2. Marx’a göre; süreç sonucu kapitalistin başladığı para miktarı ile süreç sonucu eline geçen para miktarı arasında fark aşağıdakilerden hangisi ile gösterilir? (M: Para C: Mal)

Doğru! Yanlış!

3. Bir malın tüketimi arttıkça tüketimde kullanılan her ilave malın faydasının bir öncekine göre daha düşük olması aşağıdakilerden hangisi ile açıklanabilir?

Doğru! Yanlış!

4. Doğru olduğu kabul edilen bir genellemeden özel durumlara ilişkin sonuçların çıkarılmasına yönelik akıl yürütme işlemine ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

5. Aşağıdakilerden hangisi Yeni Keynesyen İktisat’ın varsayımlarından biri değildir?

Doğru! Yanlış!

6. Fizyokratlara göre vergi alınması gereken tek toplum sınıfı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

7. Keynes, piyasaların tam istihdama yönelmesini engelleyen en önemli neden olarak aşağıdakilerden hangisini görmektedir?

Doğru! Yanlış!

8. Absolutist yaklaşımla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

9. Smith’e göre aşağıdakilerden hangisi devletin ekonomiye müdahalesinin asgari seviyede olması gereken durumlardan biri değildir?

Doğru! Yanlış!

10. Temelde devlet müdahalesinin gerekliliğini savunan ve devleti ekonomik aktivitede denetleyici, düzenleyici ve yeri geldiğinde düzeltici bir güç olarak ele alan düşünce aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

11. Monetaristler, para arzı arttığında kısa dönemde üretim ve istihdam artışının sebebini aşağıdakilerden hangisine bağlamışlardır?

Doğru! Yanlış!

12. Ekonominin, aynı anda hem işsizlik hem de enflasyon içinde bulunması durumunu ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

13. Liberal iktisadi düşünce, 18 yüzyıl sonunda aşağıdakilerden hangisinde merkantilizme tepki olarak ve yeni doğan sanayi kapitalizminin savunuculuğunu yaparak ortaya çıktı?

Doğru! Yanlış!

14. Miktar Teorisinin ilk formülasyonunu oluşturan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

15. Aydınlanma hareketi içinde yer alan düşünürlerin amacıyla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Doğru! Yanlış!

16. Relativist yaklaşımda iktisadi düşünce tarihçisi açısından aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

17. Aşağıdakilerden hangileri Merkantilist düşüncenin esaslarını oluşturur?

Doğru! Yanlış!

18. Devleti sosyal gelişimin motoru olarak ele alan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

19. "Belli bir bilim topluluğu tarafından paylaşılan bütün inançları, değerleri ve teknikleri kapsayan kavrama ___________ denir." Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Doğru! Yanlış!

20. Veblen’in insan toplumlarının ilerlemeci evrimsel gelişimine katkı sağladığını düşündüğü, pratik çare, yol ve araçlarla; etkinlik, maharet ve ekonomiyle ilgili mekanizma ve icatlar; yaratıcı çalışma ve olgulara teknolojik üstünlük kurma gibi eğilimleri ifade eden içgüdü aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2018-2029 - İktisadi Düşünceler Tarihi - Yaz Okulu Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek vermeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; başarı hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek vermeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek vermekten geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…