Google Adsense Kodu

2017-2018 – Çağdaş Felsefe I – Final Sınavı

2017-2018 – Çağdaş Felsefe I – Final Sınavı

1. Soru İptal Edildi.

Doğru! Yanlış!

Soru İptal Edildi.

2. Frege den bağımsız olarak niceleme kuramı geliştiren felsefeci aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

3. Kant “tüm cisimler uzamlıdır” örneğini hangi tür yargılar için vermektedir?

Doğru! Yanlış!

4. 'Sağduyuya dayalı dünya görüşü' olarak adlandırılan düşünceyi savunan felsefeci aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

5. Carnap, 'Dilin Mantıksal Dizimbilimi' adlı eserinde anlamlı sözcüklerden oluşan ve genel sentaktik kuralları sağlayan sahte ifadeler oluşturmanın mümkün olduğunu ifade eder. Bazen bu ifadelerdeki dizimbilimsel yanlışlığı fark etmek çok zor olabilir. Biçimsel bir dilde 'tüm, bazı, hiç' gibi niceleyiciler ile nesnelere atfedilebilecek yüklemlerin tam olarak belirlenmesi bu tür yanlışlıkların ortaya çıkmasını engeller. Buna göre, aşağıdakilerden hangisi niceleyicilerle yüklemler arasındaki ayrım tam olarak belirlenmediği için gündelik dilde üretilebilecek sahte bir ifadedir?

Doğru! Yanlış!

6. Wittgenstein’ın 'Felsefî Soruşturmalarda savunduğu felsefe anlayışı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?

Doğru! Yanlış!

7. Wittgenstein’ın 'Felsefî Soruşturmalardaki görüşleri dikkate alındığında dil oyunları ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

8. Aşağıdakilerden hangileri mantıksal pozitivizmin temel tezleri arasında yer alır?

Doğru! Yanlış!

9. Wittgenstein’ın dil oyunları hakkındaki görüşleri dikkate alındığında adlar ve nesneler arasındaki bağlantılar ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Doğru! Yanlış!

10. Ayer’in ahlaki yargıları ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Doğru! Yanlış!

11. Wittgenstein’a göre Eğer söylediğimiz bir şeyi karşımızdaki anlamazsa ifademizi farklı biçimlerle, başka kelime grupları kullanarak, bir sözcük ya da sözcük grubunun yerine bir başkasını koyarak açıklamaya çalışmamıza ne denir?

Doğru! Yanlış!

12. Soru İptal Edildi.

Doğru! Yanlış!

Soru İptal Edildi.

13. Quine’in “Two Dogmas of Empiricism” adlı makalesinde ifade ettiği biçimiyle deneyciliğin dogmaları ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

14. Aşağıdaki felsefecilerle bu felsefecilerin düşünceleri bakımından önemli olan kavram eşleştirmelerinden kaç tanesi doğrudur?

Doğru! Yanlış!

15. Austin’in gündelik dile dayalı felsefe anlayışı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?

Doğru! Yanlış!

16. Ryle’ın 'The Concept of Mind' adlı eseri ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?

Doğru! Yanlış!

17. Quine’in 'Two Dogmas of Empiricism' adlı makalesinde ifade ettiği biçimiyle deneyciliğin ikinci dogması ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

18. Aşağıdakilerden hangisi Ryle’ın felsefesinde öne çıkan kavramlardan biri değildir?

Doğru! Yanlış!

19. Quine, 'Two Dogmas of Empiricism' adlı makalesinde deneyimle karşılaştırılmaksızın doğruluğuna karar verilebilen önermeler olduğu iddiasına ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

20. Ryle’a göre, bir müşterinin kendisine bir ev gösteren emlakçıya 'Kapıları ve duvarları görüyorum ama ev nerede?' demesi aşağıdakilerden hangisine bir örnektir?

Doğru! Yanlış!

2017-2018 - Çağdaş Felsefe I - Final Sınavı

Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.

Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…

Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...

Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…

Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…