Google Adsense Kodu

2017-2018 – İktisada Giriş I – Vize Sınavı

2017-2018 – İktisada Giriş I – Vize Sınavı

1. Üretiminde kıt kaynakların kullanıldığı, insan ihtiyaçlarını karşılama özelliğine sahip olan ancak fiziki varlığı olmayan ürünlere ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

2. Bir iktisadi olguyu etkileyen çok sayıda faktörden yalnız bir tanesinin değiştiği, diğer faktörlerin değişmediği varsayımına ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

3. Aşağıdaki kavramlar ve tanımları ile ilgili aşağıdaki eşleştirmelerden hangisi doğrudur?

Doğru! Yanlış!

4. İktisadi düşünme tarzında marjinal analizin tanımı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

5. İktisadi sorunların analiz edilmesinde kullanılan bilimsel yöntemin ikinci aşaması aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

6. Belirli bir seçimin sağladığı fayda, bu seçime ilişkin maliyeti aşıyorsa ve sonuçta refah düzeyi artıyorsa, söz konusu seçime ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

7. Belirli bir zaman diliminde, bir maldan bir birim daha fazla tüketilmesi sonucunda, toplam faydada ortaya çıkan değişmeye ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

8. Bir mal tüketen tüketici, net toplam faydayı maksimize edeceği varsayıldığında, dengeye nasıl ulaşır?

Doğru! Yanlış!

9. Sayısalalar, faydanın ölçü birimi olarak aşağıdakilerden hangisini kullanır?

Doğru! Yanlış!

10. Üretim imkânları sınırı eğrisine çizilen teğetlerin eğiminin negatif işaretlisi aşağıdakilerden hangisini ifade eder?

Doğru! Yanlış!

11. Veri fiyat düzeyinde arz edilen miktarın talep edilen miktardan fazla olmasına ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

12. Aşağıdakilerden hangileri arz eğrisinin kaymasına neden olur?

Doğru! Yanlış!

13. Aşağıdaki kavramlar ve tanımları ile ilgili aşağıdaki eşleştirmelerden hangisi doğrudur?

Doğru! Yanlış!

14. Piyasadaki firma sayısının azalması durumunda aşağıdakilerden hangisi gerçekleşir?

Doğru! Yanlış!

15. Diğer koşullar sabit iken, arz ve talep eğrilerinin; eş anlı olarak ve aynı miktarda sağa kaydığı bir durumda denge fiyat ve miktarındaki değişim ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Doğru! Yanlış!

16. Piyasada bulunan A malının fiyat değişimleri karşısında; tüketicilerin bu maldan talep ettikleri miktarda hiçbir değişiklik olmuyorsa, tüketicilerin A malına ilişkin talepleri ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Doğru! Yanlış!

17. Bir malın fiyatı %13 arttığında talep edilen miktarı %52 azalıyorsa, söz konusu mala ait talebin fiyat esnekliğinin değeri kaçtır?

Doğru! Yanlış!

18. Gelir arttığında talebi artan mallara ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

19. Çapraz fiyat talep esnekliği pozitif olan mallar nasıl mallardır?

Doğru! Yanlış!

20. Çeşitli esneklik düzeylerine sahip talep eğrilerinin aşağıdaki grafikte, en düşük esnekliğe sahip talep eğrisi aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2017-2018 - İktisada Giriş I - Vize Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…