Google Adsense Kodu

2018-2019 – Para Politikası – Final Sınavı

2018-2019 – Para Politikası – Final Sınavı

1. Net iç varlıklar 20.000 TL, dolaşımdaki nakit miktarı 50.000 TL, bankaların TCMB’deki mevduatları 30.000 TL iken kullanım cephesinden parasal taban kaç TL olur?

Doğru! Yanlış!

2. Aşağıdaki para arzını etkileyen aktörler ve bu aktörlerin davranışlarının doğru eşleştirmesi aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

3. Aşağıdakilerden hangisi merkez bankalarının finansal istikrarı sağlama konusunda dikkat etmesi gereken ilkelerden biridir?

Doğru! Yanlış!

4. Merkez bankasının reeskont oranını düşürmesinin, diğer şartlar sabitken, likidite ve faiz oranı üzerindeki etkisi aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Doğru! Yanlış!

5. Döviz kuru hedefleme stratejisinde para politikası önlemleri ile öncelikle aşağıdakilerden hangisi etkilenmektedir?

Doğru! Yanlış!

6. "Merkez bankasının piyasadan 1.000 dolar alması sonucunda parasal taban 5.000 TL artmış, merkez bankası para miktarındaki bu artışı gidermek için 5.000 TL’lik tahvil satışı yapmıştır." Merkez bankasının kura müdahalesinin bu şekilde telafi edilmesi aşağıdakilerden hangisine bir örnektir?

Doğru! Yanlış!

7. Merkez Bankası dövize ilişkin kur hedefini 1$=4TL olarak belirlemişken, döviz talebinin artması durumunda kur düzeyinde nasıl bir değişiklik meydana gelir ve merkez bankası 1$=4TL hedefine dönmek için piyasaya ne şekilde müdahale eder?

Doğru! Yanlış!

8. Bir ekonomide enflasyonu düşürmeye dönük politikalar izlenmesine rağmen, ekonomik birimlerin enflasyon beklentileri devam ediyor, gelecek dönem için beklenen enflasyon düzeyinin söz konusu dönemin düzeyinin altına inmeyeceğine inanılıyorsa bu ekonomi için aşağıdakilerden hangisi söz konusu olur?

Doğru! Yanlış!

9. Bir ekonomide hedeflenen enflasyon oranı %3-7 olarak bir bant aralığına karşılık gelecek şekilde belirlenmişse, aşağıdaki enflasyon düzeylerinden hangisinin gerçekleşmesi durumunda hedef tutturulmamış kabul edilir?

Doğru! Yanlış!

10. Aşağıdakilerden hangisi, enflasyon hedeflemesi rejiminin dezavantajlarından biridir?

Doğru! Yanlış!

11. Aşağıdakilerden hangisi enflasyon hedeflemesi rejiminin ön koşullarından biridir?

Doğru! Yanlış!

12. Merkez bankasının enflasyon tahminleri enflasyon hedefinden önemli ölçüde saparsa TCMB enflasyon hedeflemesi rejimine göre aşağıdaki önlemlerden hangisini alır?

Doğru! Yanlış!

13. Aşağıdakilerden hangisi Taylor Kuralı eşitliğinin değişkenlerinden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

14. Uluslararası Basel II uzlaşısıyla sermaye yeterlilik oranının alt limitinin %8 olarak belirlenmesi ile aşağıdakilerden hangisi hedeflenmiştir?

Doğru! Yanlış!

15. Aktivist olmayan politika savunucularının para politikası görüşü aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

16. Bekleyişler Teorisi'ne göre bugünkü bir yıllık faizin değeri %8, önümüzdeki yıl beklenen değeri %5 ve bir sonraki yıl beklenen değeri %2 ise bugün piyasada geçerli olan 3 yıl vadeli tahvilin yıllık faiz oranı yüzde kaç olur?

Doğru! Yanlış!

17. Aşağıdakilerden hangisi banka bilanço bozukluklarından biridir?

Doğru! Yanlış!

18. Aşağıdakilerden hangisi finansal krizlerin yaşanması sırasında gelişen ortak olaylardan biri değildir?

Doğru! Yanlış!

19. Aşağıdakilerden hangisi sürü davranışını tetikleyen önemli unsurlardan biridir?

Doğru! Yanlış!

20. Aşağıdaki koşullardan hangisinin gerçekleşmesi durumunda finansal kurum iflas etmiş olur?

Doğru! Yanlış!

2018-2019 - Para Politikası - Final Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek vermeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; başarı hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek vermeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek vermekten geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…