Google Adsense Kodu

Sosyolojiye Giriş – Çalışma Testi (5)

Sosyolojiye Giriş – Çalışma Testi (5)

1. Amacı cinsiyet ve iktidar ilişkilerinin toplumsal yaşamın içine nasıl işlediğini göstermek ve ataerkil toplumsal yapı içinde güçsüz durumda olan kadınları güçlendirmek olan yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2. Belirli sayıda insanın toplumsal grup sayılabilmesi için aşağıdakilerden hangisi gerekli değildir?

Doğru! Yanlış!

3. Önerme ile hipotez arasındaki fark aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

4. Aşağıdakilerden hangisi sosyal bilimlerdeki üç temel yaklaşımın ortak özelliğidir?

Doğru! Yanlış!

5. Aşağıdaki toplum tiplerinden hangisi diğerlerinden daha önce ortaya çıkmıştır?

Doğru! Yanlış!

6. Toplumun aktif, yaratıcı ve yorumlama kabiliyeti olan insan özneler tarafından gündelik yaşamda her gün yeniden inşa edildiğini savunan ve böylece bireyleri toplumsal dünyanın şekillenmesinde daha aktif olarak değerlendiren yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

7. Aşağıdakilerden hangisi Frankfurt Okulu’na bağlı olarak ortaya çıkan ve eleştirel teori olarak bilinen yaklaşımın temsilcilerinden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

8. İlk olarak Durkheim’ın çalışmalarında şekillenen, daha sonra sosyal antropolojide Radcliffe-Brown ve Malinowski tarafından geliştirilen son olarak da Amerikan sosyolojisinde Parsons tarafından geliştirilen yaklaşımın genel adı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

9. Sosyoloji bağımsız bir akademik disiplin olarak hangi yüzyılda ortaya çıkmıştır?

Doğru! Yanlış!

10. Toplumsal olguların bireylerin dışında bir gerçeklikleri olduğunu ve bireyler üzerinde baskıcı ve sınırlandırıcı bir güçle donatıldıklarını savunan ve onları sosyolojinin çalışma nesnesi olarak tanımlayan sosyolog aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

11. Dünya sisteminin merkez, yarı çevre ve çevre ülkeler arasında bir işbölümüne dayandığını iddia eden toplumbilimci aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

12. Aşağıdakilerden hangisi Giddens’a göre modern dünyadaki toplumlar arasında yer almaz?

Doğru! Yanlış!

13. Metropol ve uydu kavramlarını kullanarak kapitalist üretim biçiminin güçlü merkez ülkeler ve onlara bağımlı oldukları için azgelişmiş olan çevre ülkeler yarattığını iddia eden yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

14. Evrim sürecini mekanik dayanışmadan organik dayanışmaya geçiş olarak açıklayan toplumbilimci aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

15. Karl Marx’ın doğu toplumlarında yaşanan değişimleri açıklayabilmek için geliştirdiği üretim biçimi kavramı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

16. Yasal-akılcı otorite ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Doğru! Yanlış!

17. İktidar kavramı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

18. Siyasal iktidarı ekonomik iktidarın yansıması olarak gören ve iktidarın kaynağının ekonomik altyapıda olduğunu belirten kuramcı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

19. Aşağıdakilerden hangisi muhafazakarlık ideolojisinin değer ve inanç sisteminde merkezi bir yer alır?

Doğru! Yanlış!

20. “Kişisel hak ve özgürlüklerin korunması amacıyla devletin sınırlandırılması” düşüncesi aşağıdaki siyasal ideolojilerden hangisinde görülmektedir?

Doğru! Yanlış!

Sosyolojiye Giriş - Çalışma Testi
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre durumunuz orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…