Google Adsense Kodu

2018-2019 – İşletmelerde Sosyal Sorumluluk ve Etik – Vize Sınavı

2018-2019 – İşletmelerde Sosyal Sorumluluk ve Etik – Vize Sınavı

1. "Vicdan insanın kendi niyet ve eylemlerinin ahlâki değerinin bilincine varması ve kendi kendini yargılama yeteneğidir." Yukarıdaki tanımlamaya göre insanda vicdan duygusu kendisini hangi şekilde gösterir?

Doğru! Yanlış!

2. Sorumluluk kavramı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

3. İnsanın bireysel ve sosyal sorumlulukları ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

4. Aşağıdakilerden hangileri sosyal sorumluluk kavramının unsurlarından biri olan işletme paydaşlarının temel hakları arasında yer almaz?

Doğru! Yanlış!

5. Aşağıdakilerden hangisi işletmelerin ekonomik sorumlulukları arasında yer alır?

Doğru! Yanlış!

6. Ödev ahlâkı olarak da bilinen ve ahlâklılığı kişisel çıkarlardan tamamen ayrı tutan ahlâk felsefesi anlayışını ortaya çıkaran bilim insanı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

7. "Sonuçsalcılık teorisine göre bir insana acı vermek fiili; acı verici eylem tedaviyle sonuçlanıyorsa iyi, yaralanmayla sonuçlanıyorsa kötüdür. Buna göre, bir eylem ya da durumun iyi ya da kötü olması eylemden etkilenenlere sağladığı ___________ göre ölçülür." Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Doğru! Yanlış!

8. "Ahlâk türlerinden biri olan ___________ ahlâk, nasıl davranılması gerektiği üzerinde durur." Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Doğru! Yanlış!

9. Kant'ın iş ahlâkı konusunda üzerinde durduğu “dağıtıcı adalet” kavramının doğru tanımı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

10. Aşağıdakilerden hangileri Toffler'e göre insanın sorumsuzca davranmasına yol açan unsurlardandır?

Doğru! Yanlış!

11. Milton Friedman’a göre oyunun kurallarını tanımlayan ekonomik sistem aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

12. "Kant’a göre bir davranışın ahlâklı olabilmesi için o davranışın bazı temel prensiplere uygun olması gerekir." Aşağıdakilerden hangisi Kant’a göre bu temel prensiplerden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

13. "Etkilenenler analizi, ___________ ve sözleşmeye dayanan etiği temel alır." Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Doğru! Yanlış!

14. "_____________ liderlik, kural temelli etik liderlik biçimidir. Weber'in teorisi üzerine oturmuştur. Bu liderlik biçiminde rasyonel prensiplerle hareket edilir. Emir-komuta zinciri ve hiyerarşi söz konusudur." Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Doğru! Yanlış!

15. Objektif bir anlayışa sahip olup yüzyıldan fazla süreden beri dünyada baskın ahlâk ve adalet anlayışı olan ahlâk teorisi aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

16. İşletmenin amaçlarının, hedeflerinin ve politikalarının belirlendiği strateji düzeyi aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

17. "Ravvls'a göre adaletli davranmak ve adil olanı seçmek için her insan kendini zorlamalıdır. Kadın ya da erkek, zengin veya fakir gibi toplumsal statülerin bir önemi yoktur. Rawls, bu görüşleri ışığında adalet teorisini sınıflandırmıştır." Aşağıdakilerden hangisi bu sınıflama içinde yer almaz?

Doğru! Yanlış!

18. Haklar Teorisi'ne göre firmalarda kimyasal maddelerin kullanımına sınırlamalar getirilmesini sağlayan temel hak aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

19. Hedonizm'e göre iyinin tanımı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

20. İşletmenin etik bakış açısını ortaya koyduğu stratejik aşama aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2018-2019 - İşletmelerde Sosyal Sorumluluk ve Etik - Vize Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…