Google Adsense Kodu

Siyaset Felsefesi – Çalışma Testi (14)

Siyaset Felsefesi – Çalışma Testi (14)

1. Rönesans döneminde hukuku 'doğal hukuk' ve 'pozitif hukuk' terimleriyle ayırarak iki tür hukuk belirleyen düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2. “Toplumun bütününün belirli bir amaca yönelik olarak bilinçli etkinlikte bulunma gücü” olarak ifade edilen terim aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

3. Aşağıdakilerden hangisi Sokrates’in savunduğu görüşlerden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

4. Aşağıdakilerden hangisi Montesquieu'ye göre özgürlüğü ortadan kaldırır?

Doğru! Yanlış!

5. “Yasaların Ruhu” adlı yapıtında siyasal özgürlüğü ve bu özgürlüğü oluşturan yasaların anayasal güvence altında bulunması gerektiğini savunan siyaset düşünürü aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

6. Aşağıdakilerden hangisi Platon’a göre bozuk yönetim biçimlerinden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

7. - Demokrasi en iyi yönetim biçimlerinden biridir. Demokraside yoksulluk çekmek, efendilerin hizmetinde sözümona “mutlu” olmaktan çok daha iyidir, tıpkı özgürlüğün kölelikten daha iyi olması gibi. Yukarıda demokrasi ile ilgili görüşleri verilen Presokratik düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

8. Herhangi bir şeyin ontolojik temeli araştırılıyorsa, o şeye ilişkin aşağıdakilerden hangisinin sorulduğu söylenebilir?

Doğru! Yanlış!

9. Cumhuriyeti, “devletin egemen bir güç tarafından doğru olarak yönetilmesi” biçiminde tanımlayan filozof aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

10. “Zoon politikon” ile Aristoteles aşağıdakilerden hangisini kastetmiş olamaz?

Doğru! Yanlış!

11. Siyaset felsefesinin insan felsefesiyle ilişkisini aşağıdakilerden hangisi en iyi biçimde ifade eder?

Doğru! Yanlış!

12. Doğa durumunu herkesin herkese karşı savaşı olarak betimleyen filozof aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

13. Güce dayalı ulusal devlet idealini savunarak ilk laik devlet anlayışını kuramlaştıran düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

14. Felsefenin diğer alanları gibi siyaset felsefesinin de eski Yunan uygarlığı tarafından geliştirilmiş olmasının nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

15. “Doğa durumu” ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Doğru! Yanlış!

16. Platon'a göre devleti dış düşmanlara karşı korumak ve yasaların toplum içinde uygulanmasını sağlamak hangi toplum sınıfının kendine özgü işidir?

Doğru! Yanlış!

17. “Siyasal canlı” anlamına gelen eski Yunanca kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

18. Presokratik dönemde toplumdaki güçsüzlerin kendilerini korumak için yasaları, adalet, ahlak gibi kural ve değerleri oluşturduklarını ifade eden sofist düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

19. Platon’un ideal devlet tasarımından bir tanrı devleti kuramı çıkaran Ortaçağ düşünürü aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

20. Eskiçağda sofistler, siyasal kurumlar için physei - thesei ayırımı ile aşağıdakilerden hangisini anlatmak istemişlerdir?

Doğru! Yanlış!

2016-2017 - Siyaset Felsefesi I - Vize Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…