Google Adsense Kodu

2018-2019 – İşletmelerde Karar Verme Teknikleri – Vize (Ünite 3-4) Deneme Sınavı

2018-2019 – İşletmelerde Karar Verme Teknikleri – Vize (Ünite 3-4) Deneme Sınavı

1. Strateji matrislerinin grafiksel olarak gösterilmesi için aşağıdakilerden hangisi yapılmalıdır?

Doğru! Yanlış!

2. Karar verme problemlerinde karar dalları aşağıdakilerden hangisini ifade etmektedir?

Doğru! Yanlış!

3. Aşağıdaki ifadelerden hangisi ya da hangileri karar ağacı için geçerlidir?

Doğru! Yanlış!

4. Bir yatırımcı elinde bulunan Türk Lirası cinsinden nakiti hisse senedi veya gayrimenkul olarak değerlendirebileceğini düşünmektedir. Piyasa koşullarının bu yatırım seçenekleri üzerinde etkili olduğunu önceki yatırımlarından bilen yatırımcı, önündeki 12 ay içerisinde ekonomik koşulların iyi olması veya kötü olması durumlarının yıl sonu kazanç beklentisi üzerinde etkili olacağını tespit etmiştir. Bu amaç ile yaptığı araştırmalar yardımıyla, izleyen 12 ay sürecinde ekonomik koşulların olumlu olma olasılığını %70 ve olumsuz olma olasılığını ise %30 olarak belirlemiştir. Bu ekonomi koşullarını doğal durum olarak tanımlayan yatırımcı, geçmiş deneyimlerine dayanarak şu anda elinde bulunan nakit ile yapacağı yatırımdan 12 ay sonra ne kadar kazanabileceğini tüm piyasa koşulları için hesaplamış ve bu değerleri aşağıdaki strateji matrisinde bir araya getirmiştir. Hisse senedi ve gayrimenkul için beklenen değerler nedir?

Doğru! Yanlış!

5. Karar ağacında daire sembolü ile gösterilen aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

6. Bir beyaz eşya üreticisi yeni bir fabrika kurma kararı veriyor. Bu amaçla ülke içerisinde araştırmalar yaparak 3 farklı lokasyon belirliyor. Lokasyon tespiti sırasında üretici yetkilileri devletin farklı lokasyonlarda farklı destekler ile fabrika kurmayı teşvik ettiğini öğrenmişlerdir. Uzun inceleme ve araştırmalar sonucunda fabrika kuruluş maliyetleri hesaplamasında 3 teşvik düzeyine göre hesaplamalar yapılmıştır. Lokasyonlar için farklı tipteki teşviklere göre en düşük maliyet değerleri aşağıdaki gibidir. Üretici kararını verirken iyimser bir yaklaşım benimsemektedir. En iyi kararı iyimserlik ölçütü yardımıyla üretici lokasyon için hangi kararı almalıdır?

Doğru! Yanlış!

7. Hangi doğal durumun ortaya çıkacağının kesinlikle öğrenilmesiyle elde edilebilecek en iyi getiri değeri ile hangi doğal durumun kesinlikle ortaya çıkacağı bilgisi öğrenilmeden önceki en iyi beklenen getiri değeri arasındaki fark olarak tanımlanabilen kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

8. Bayes kuralı içerisinde yer alan ve P(Di|x) biçiminde yazılan olasılıklar aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

9. Geçmiş deneyimlere göre atanmış olabilen ya da karar vericinin öznel kararları ile de oluşturulmuş olasılıkların simgesel gösterimi aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

10. Bir olaya ilişkin bilinen olasılıkların yeni bilgi ışığı altında tekrar gözden geçirilmesi işlemi olarak tanımlanan yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

11. Hiyerarşik yapının oluşturulmasında ilk adım aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

12. Analitik hiyerarşi sürecinde kullanılan temel ölçekte 7 değerinin tanımı aşağıdakilerden hangisini ifade etmektedir?

Doğru! Yanlış!

13. Hiyerarşide yer alan elemanların bir üst düzeydeki eleman üzerindeki etkilerinin gücüne göre karşılaştırılmasına ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

14. Analitik hiyerarşi sürecinde karar vericinin ikili karşılaştırmalarda yapabileceği tutarsızlık hesaplanırken kullanılan ve RI simgesi ile gösterilen aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

15. İkili karşılaştırmalara ilişkin tutarsızlığın ifadesi olan tutarlılık oranı hangi oranın üzerinde ise karar vericinin ikili karşılaştırmalar matrisini oluştururken içinde bulunduğu yargıları tekrar gözden geçirmesi uygun olur?

Doğru! Yanlış!

16. Göreli önem değerlerine ulaşmak için yapılan işlem adımlarının birincisi aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

17. Seçenekler için bütünsel önem değerlerinin hesaplanmasında wi aşağıdakilerden hangisini ifade eder?

Doğru! Yanlış!

18. Analitik hiyerarşi sürecinin uygulama alanları düşünüldüğünde Seçeneklerin en iyi alternatif kombinasyonunun bulunması hangi problem türüne örnektir?

Doğru! Yanlış!

19. Analitik hiyerarşi sürecinin uygulama alanları düşünüldüğünde Süreçlerin veya sistemlerin bilinen süreç ve sistemlerle karşılaştırılması hangi problem türüne örnektir?

Doğru! Yanlış!

20. AHP (Analytic Hierarchy Process) kavramı için aşağıdaki ifade ya da ifadelerden hangisi doğrudur?

Doğru! Yanlış!

2018-2019 - İşletmelerde Karar Verme Teknikleri - Vize (Ünite 3-4) Deneme Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…