Google Adsense Kodu

Tarih Felsefesi – Çalışma Testi (24)

Tarih Felsefesi – Çalışma Testi

1. Kant'a göre aydınlanma, insanın kendi suçu ile düşmüş olduğu bir ergin olmama durumundan kurtulmasıdır. Yukarıdaki aydınlanma tanımı tarih ile ilgili aşağıdakilerden hangisini varsayar?

Doğru! Yanlış!

2. Alman İdealistlerinin tarihe bakış açısı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Doğru! Yanlış!

3. Alman İdealistlerinin, akıl ve ilerleme anlayışlarını daha mutlakçı bir doğrultuda geliştirirken, ortadan kaldırdıkları ayrım aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

4. Schelling’in tarih tasarımı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Doğru! Yanlış!

5. Genel doğa planı olarak tarihin amacı Kant’a göre aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

6. Tarihte mutlak bir genellikten söz edilemeyeceğini, ama bununla birlikte tarihte bir takım genellikler olarak "hümanite" yapıları bulunabileceğini ileri süren Aydınlanma dönemi düşünürü aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

7. Schelling’in tarih anlayışı ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Doğru! Yanlış!

8. Fichte’ye göre tarihe yönelen bir filozofun yapması gereken nedir?

Doğru! Yanlış!

9. Aşağıdaki düşünürlerden hangisi uygarlaşmayı eşitsizliğin artması olarak görüp aydınlanmanın ilerleme idealine karşı çıkmıştır?

Doğru! Yanlış!

10. Tarihi tiranlık, kölelik ve dinsel bağnazlıktan kurtulmanın tarihi olarak ele alan, ayrıca, insanlığın özgürlük ve mutluluk içeren bir geleceğe doğru ilerlemekte olduğuna inanan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

11. Aşağıda Hegel'in tarihsel gelişmenin diyalektik ilkeleri ile ilgili numaralandırılmış ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

12. "Marksizm, her şeyi açımlayan bir din ya da tüm varlık alanlarını taşıyan bir ontoloji değil, bir genel tarih metodolojisidir." sözleri aşağıdakilerden hangisine aittir?

Doğru! Yanlış!

13. Aşağıdakilerden hangisi Hegel’e göre tarihsel varlık alanının kategorilerinden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

14. Hegel, tarihin tarih yazımıyla başlamasının gerekçesi olarak, aşağıdakilerden hangisini öne sürmüştür?

Doğru! Yanlış!

15. Marx ve Engels’e göre tarihte her toplum biçimi başka biçimlere dönüşür. Bu dönüşümleri belirleyen ilişkiler aşağıdakilerden hangisinde dile getirilmiştir?

Doğru! Yanlış!

16. Marx tarihi belirleyen maddi koşullardan söz ettiğinde aşağıdakilerden hangisini kasteder?

Doğru! Yanlış!

17. Hegel’e göre bir halkın asıl nesnel tarihi aşağıdakilerden hangisine sahip olmaları ile başlar?

Doğru! Yanlış!

18. Hegel’in "kaynaktan tarih" anlayışı ile ifade etmek istediği aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

19. Geleceğe ilişkin ütopyalar oluşturmanın anlamsız olduğunu ve tarihin sonu hakkında konuşulmaması gerektiğini savunarak Marx’ın tarih tasarımından ayrılan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

20. Marx’ın tarih anlayışına göre tarihi açıklamada kullanılacak ilkeler aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2018-2019 - Tarih Felsefesi II - Vize Sınavı

Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.

Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…

Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...

Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…

Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…