Google Adsense Kodu

2018-2019 – İşletmelerde Karar Verme Teknikleri – Üç Ders Sınavı

2018-2019 – İşletmelerde Karar Verme Teknikleri – Üç Ders Sınavı

1. Kaoru Ishikavva tarafından geliştirilen ve karar probleminde, problemin olası nedenlerinin sistematik olarak ortaya konması ve analiz edilmesi amacıyla kullanılan karar verme tekniği aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2. Karar verme sürecinde yararlanılan ve sonuçların %80’inin, nedenlerin %20’sine bağlı olduğunu savunan teknik aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

3. " ______________ karar probleminde karar vericinin kontrol edemediği değişkenlerdir." Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Doğru! Yanlış!

4. Aşağıdakilerden hangisi işletmelerde karar vermeyi zorlaştıran en önemli nedenlerden biridir?

Doğru! Yanlış!

5. Kazanç yapılı bir karar probleminde karar vericinin tercih etmesi gereken beş adet karar alternatifi ve söz konusu alternatiflerin beklenen değerleri aşağıda verilmiştir. En iyi beklenen değer ölçütüne göre, karar verici aşağıdaki alternatiflerden hangisini seçmelidir?

Doğru! Yanlış!

6. Her ne olursa olsun benim için hep kötü durumlar ortaya çıkar. felsefesini temel alan yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

7. Karar verme ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

8. Aşağıdakilerden hangisi karar ağacının bileşenlerinden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

9. Karar ağacında ilgili dal için nihai sonucun belirtildiği kışıma ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

10. Satırda yer alan elemanlarla, sütunda yer alan elemanların ikili karşılaştırmalarına yer verilen aşağıdaki ikili karşılaştırma matrisi ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

11. Aşağıdaki modele ilişkin aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

12. Analitik ağ sürecinin çözümünün ilk aşaması aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

13. İki küme arasındaki her iki yönde dış bağımlılık durumu aşağıdakilerden hangisiyle ifade edilir?

Doğru! Yanlış!

14. "Analitik ağ sürecinde kümeler arasındaki etkileşim ____________ olarak ifade edilir." Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Doğru! Yanlış!

15. Aşağıdakilerden hangisi TOPSIS yönteminin dezavantajlarından biridir?

Doğru! Yanlış!

16. TOPSIS yönteminde, alternatiflerin ideal çözüme göreli yakınlıklarını değerlendirmede kullanılan uzaklık ölçütü aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

17. Verilerin eksik ve mükemmel olmadığı durumların ele alınmasına olanak veren ELECTRE yöntemi aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

18. ELECTRE yöntemine göre, 5 alternatif ve 4 kriterin bulunduğu bir problemde uyum setindeki eleman sayısı en fazla kaç olur?

Doğru! Yanlış!

19. VIKOR tekniğinde kabul edilebilir avantaj koşulunun sınanmasında kullanılan DQ değeri, 6 alternatifli (m=6) bir karar problemi için kaçtır?

Doğru! Yanlış!

20. "__________, söz konusu kriter için küçük değerlerin mi, yoksa büyük değerlerin mi tercih edildiğini gösterir." Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Doğru! Yanlış!

2018-2019 - İşletmelerde Karar Verme Teknikleri - Üç Ders Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…