Google Adsense Kodu

2018-2019 – İşletmelerde Karar Verme Teknikleri – Vize Sınavı

2018-2019 – İşletmelerde Karar Verme Teknikleri – Vize Sınavı

1. Karar vericinin riske karşı tutumunun önemli olduğu karar verme yaklaşımı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2. Aşağıdakilerden hangisi bir karar probleminde karar vericinin çözüm için izleyebileceği farklı hareket biçimlerini ifade eder?

Doğru! Yanlış!

3. Aşağıdakilerden hangisi işletmelerde karar vermeyi zorlaştıran en önemli nedenlerden biridir?

Doğru! Yanlış!

4. "______________ karar probleminde karar vericinin kontrol edemediği değişkenlerdir." Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Doğru! Yanlış!

5. Karar verme sürecinde yararlanılan ve sonuçların %80’inin, nedenlerin %20’sine bağlı olduğunu savunan teknik aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

6. Aşağıdakilerden hangileri belirsizlik ortamında karar verme durumunda olan bir karar vericinin kullanabileceği tekniklerdendir?

Doğru! Yanlış!

7. "Karar verici doğal durumların ortaya çıkma olasılıklarını biliyorsa, ___________ karar veriyordur." Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Doğru! Yanlış!

8. Her ne olursa olsun benim için hep kötü durumlar ortaya çıkar. felsefesini temel alan yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

9. Kazanç yapılı bir karar probleminde karar vericinin tercih etmesi gereken beş adet karar alternatifi ve söz konusu alternatiflerin beklenen değerleri aşağıda verilmiştir. En iyi beklenen değer ölçütüne göre, karar verici yukarıdaki alternatiflerden hangisini seçmelidir?

Doğru! Yanlış!

10. Aşağıdakilerden hangisi karar ağacının bileşenlerinden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

11. Karar ağacında ilgili dal için nihai sonucun belirtildiği kışıma ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

12. Bayes kuralında yer alan P(Di|x) olasılıkları aşağıdakilerden hangisini temsil etmektedir?

Doğru! Yanlış!

13. Karar verme ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

14. "Analitik hiyerarşi sürecinde en temel hiyerarşi yapısı amaç, ___________ ve seçeneklerden oluşur." Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Doğru! Yanlış!

15. Analitik hiyerarşi sürecinde oluşturulabilecek hiyerarşik yapılara ilişkin aşağıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?

Doğru! Yanlış!

16. Analitik hiyerarşi sürecinde oluşturulan modelde, hiyerarşide yer alan elemanların bir üst düzeydeki eleman üzerindeki etkilerinin gücüne göre değerlendirilmesi işlemi çözüm aşamalarının hangisinde gerçekleştirilir?

Doğru! Yanlış!

17. Şekildeki modele ilişkin aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

18. Bu modelin çözümüne ilişkin aşağıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?

Doğru! Yanlış!

2018-2019 - İşletmelerde Karar Verme Teknikleri - Vize Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…