Google Adsense Kodu

2018-2019 – İşletmelerde Karar Verme Teknikleri – Final (Ünite 7-8) Deneme Sınavı

2018-2019 – İşletmelerde Karar Verme Teknikleri – Final (Ünite 7-8) Deneme Sınavı

1. "Çok kriterli karar verme yöntemlerinden biri olan ELECTRE yöntemi, alternatiflerin ______________ göre birbirleriyle kıyaslanarak seçim yapılması temeline dayanmaktadır." Boşluğa hangi kavram gelmelidir?

Doğru! Yanlış!

2. Aşağıdakilerden hangisi Electre yönteminin aşamalarından birisi değildir?

Doğru! Yanlış!

3. ELECTRE yönteminin temel yaklaşımı, her bir kriter için ayrı ayrı alternatifler arasındaki _____________ karşılaştırmaları kullanmasıdır. Boşluğa hangi kavram gelmelidir?

Doğru! Yanlış!

4. " ____________ yöntemi, tercih sıralamasına göre birbirleri ile kıyaslanarak secim yapılması temeline dayanan bir yöntemdir." Size göre yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Doğru! Yanlış!

5. Electre yöntemi iki kriterden daha fazla ve bazı koşulların en az birini sağlamış karar problemlerinin çözümü için uygundur aşağıdakilerden hangisi bu koşullardan birisi değildir?

Doğru! Yanlış!

6. Aşağıdakilerden hangisi ya da hangileri ELECTRE yönteminin avantajları arasındadır?

Doğru! Yanlış!

7. ELECTRE yöntemiyle ilgili aşağıda yer alan ifadelerden hangisi doğru değildir?

Doğru! Yanlış!

8. Aşağıdakilerden hangisi alternatiflerin en iyiden en kötüye doğru sıralanması problemlerinde, ölçmenin mümkün olmadığı durumlarda kullanılır?

Doğru! Yanlış!

9. Uyum üstünlük matrisi (F) (mxm) boyutludur. Aşağıdakilerden hangisinin karşılaştırılmasıyla matrisin elemanları belirlenir?

Doğru! Yanlış!

10. Üstünlüklerin net olarak anlaşılmadığı durumlarda aşağıdakilerden hangisinin hesaplanması gerekmektedir?

Doğru! Yanlış!

11. Aşağıdakilerden hangisi VİKOR tekniğinde kullanılan normalizasyon yaklaşımlarından biri değildir?

Doğru! Yanlış!

12. Farklı ölçüm birimleriyle temsil edilen kriterleri birimlerinden arındırmak ve karşılaştırılabilir biçime dönüştürmek amacıyla yapılan işleme ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

13. Aşağıdakilerden hangisi VIKOR tekniğinin uygulandığı problemlerde bulunması gereken özelliklerden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

14. VIKOR tekniğinde normalizasyon işlemi ve normalize karar matrisinin oluşturulmasından sonra aşağıdaki adımlardan hangisine geçilir?

Doğru! Yanlış!

2018-2019 - İşletmelerde Karar Verme Teknikleri - Final (Ünite 7-8) Deneme Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…