Google Adsense Kodu

2018-2019 – İşletmelerde Karar Verme Teknikleri – Vize (Ünite 1-2) Deneme Sınavı

2018-2019 – İşletmelerde Karar Verme Teknikleri – Vize (Ünite 1-2) Deneme Sınavı

1. Aşağıdakilerden hangisi yönetim kademesine göre karar türlerinden biridir?

Doğru! Yanlış!

2. Aşağıdakilerden hangisi yapılarına göre karar türlerinden biridir?

Doğru! Yanlış!

3. Aşağıdakilerden hangisi göz önünde bulundurulacak kriter açısından karar türlerinden biridir?

Doğru! Yanlış!

4. "Bu yaklaşım daha çok küçük ölçekli işletmelerde tercih edilir. Karar problemine ilişkin ayrıntılı bir araştırma, veri toplama ve bilimsel bir analiz gerçekleştirilmez. Analiz karar vericinin zihninde, sezgileri ve duyguları temel alınarak yapılır." Yukarıda verilen bilgiler hangi karar verme yaklaşımını ifade etmektedir?

Doğru! Yanlış!

5. Aşağıdaki ifade ya da ifadelerden hangisi doğrudur?

Doğru! Yanlış!

6. Çamaşır makinesi satın almak isteyen birinin farklı makineler arasından seçim yaparken makinenin ne kadar su tükettiğine göre karşılaştırma yapması, karar probleminin hangi ögesi ile doğrudan ilgilidir?

Doğru! Yanlış!

7. Altı şapkalı düşünme tekniği yönteminde Serinkanlılığı temsil eden ve düşünce sürecine bütünsel bir bakışı ve değerlendirmeyi sağlayan şapkanın simgesel rengi aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

8. İyi bir kararda bulunması gereken nitelikler düşünüldüğünde aşağıdaki ifade ya da ifadelerden hangisi geçerlidir?

Doğru! Yanlış!

9. Bir üretim işletmesinde fazla mesaiye kalan işçiye ne kadar fazla mesai ücreti ödeneceği kararı aşağıdaki karar türlerinden hangisine örnektir?

Doğru! Yanlış!

10. Gerçek sistemde var olan bir özelliğin modelde kolay anlaşılabilen başka bir özellikle temsil edildiği model türü aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

11. Karar vericinin hangi karar alternatifini seçerse seçsin, strateji matrisinin satırlarında yer alan her karar alternatifinin en yüksek kazanç (ya da en düşük maliyet) değerini elde edeceğini düşündüğü yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

12. “Benim için hep kötü durumlar ortaya çıkar” felsefesi aşağıdakilerden hangisiyle ifade edilmektedir?

Doğru! Yanlış!

13. Doğal durumların ortaya çıkışlarına ilişkin karar vericinin herhangi bir olasılık değerine sahip olmadığı duruma ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

14. Aşağıdakilerden hangisi belirsizlik ortamında karar verme ölçütlerinden biridir?

Doğru! Yanlış!

15. Aşağıdakilerden hangisi risk ortamında karar verme ölçütlerinden biridir?

Doğru! Yanlış!

16. Karar vericinin karar probleminde risk ortamında kullanılan teknikleri uygulayabilmesi için aşağıdakilerden hangisine kesinlikle ihtiyacı vardır?

Doğru! Yanlış!

17. Risk ortamında karar verme durumunda olan bir karar verici, tüm doğal durumlar üzerinden hesaplama yapmak yerine ortaya çıkma şansı bir başka ifadeyle gerçekleşme olasılığı en yüksek olan doğal duruma göre hareket ettiğinde, hangi ölçütten faydalanmış olur?

Doğru! Yanlış!

18. Karar probleminin doğasına ve karar vericinin içinde bulunduğu psikolojik duruma ilişkin daha esnek davranmasını sağlayan karar ölçütü aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2018-2019 - İşletmelerde Karar Verme Teknikleri - Vize (Ünite 1-2) Deneme Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…