Google Adsense Kodu

2018-2019 – İşletmelerde Karar Verme Teknikleri – Final (Ünite 5-6) Deneme Sınavı

2018-2019 – İşletmelerde Karar Verme Teknikleri – Final (Ünite 5-6) Deneme Sınavı

1. Analitik ağ sürecinde kümeler arasındaki etkileşim ne ile ifade edilir?

Doğru! Yanlış!

2. Süpermatris oluşturulduktan sonra süpermatrisin sütunlarında yer alan değerler sütun toplamlarına bölünerek normalize edilir. Toplamı 1 olan değerlerden oluşan bu matrise ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

3. Analitik ağ süreci ile çözümün beş adımından sonuncusu aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

4. Süpermatrisin yapısı aşağıdakilerden hangisine bağlı olarak oluşturulur?

Doğru! Yanlış!

5. Analitik ağ sürecinde ikili karşılaştırmalarında, “Aşırı derecede önemli” tanımlamasının açıklaması aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

6. Seçenek sayısının belirli sayıda olduğu hem nicel hem de nitel kriterlerin söz konusu olduğu çok kriterli karar verme problemlerinin çözümünde aşağıdakilerden hangisinden yararlanılır?

Doğru! Yanlış!

7. Analitik ağ süreci kim tarafından geliştirilmiştir?

Doğru! Yanlış!

8. Boşluğu uygun seçenekle doldurunuz. " _____________, ikili karşılaştırmalar mantığına dayanır ve problemi ağ yapıda modeller."

Doğru! Yanlış!

9. Bir kümenin elemanları ile bir başka kümenin elemanlarının ilişkili olması durumunda aşağıdakilerden hangisinden bahsedilir?

Doğru! Yanlış!

10. Cümleyi aşağıdaki seçeneklerden en uygun olanıyla tamamlayınız. "Limit süpermatris değerleri ağda yer alan elemanların ____________ değerlerini gösterir."

Doğru! Yanlış!

11. Çok kriterli karar verme teknikleriyle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğru değildir?

Doğru! Yanlış!

12. "Çok kriterli karar verme yöntemlerinden biri olan ___________, Hwang ve Yoon (1981) tarafından geliştirilmiştir. Bu yöntem seçilen alternatifin ideal çözüme en yakın, negatif ideal çözüme ise en uzak mesafede olması temeline dayanır." Yukarıdaki paragrafta boş bırakılan yere getirilebilecek en uygun ifade aşağıdaki seçeneklerden hangisinde gösterilmektedir?

Doğru! Yanlış!

13. Çok kriterli bir karar verme probleminde karar vericiye karar verme işleminde yol gösteren tüm ölçümler ya da kurallara verilen genel isimlerine ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

14. "____________ genellikle, _____________ üzerindeki bir değişiklikten arzulanan sonucu veya diğer bir deyişle karar vericilerin kriterler doğrultusunda meydana gelmesini istedikleri gelişimin yönünü ifade eder." Yukarıdaki paragrafta boş bırakılan yerlere getirilebilecek en uygun seçenek aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

15. İki nokta arasındaki doğrusal uzaklığa ne ad verilmektedir?

Doğru! Yanlış!

16. Aşağıdakilerden hangisi TOPSIS yönteminin en son adımıdır?

Doğru! Yanlış!

17. Aşağıdakilerden hangisi TOPSIS yönteminin dezavantajlarından biridir?

Doğru! Yanlış!

18. Analitik Ağ Süreci, Analitik Hiyerarşik Sürecin tek yönlü olması kısıtının eksikliğini gidermek amacıyla ortaya çıkarılan bir tekniktir. Ancak yine de Analitik Ağ Süreci (ANP)'nin temel amacı seçeneklerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

19. Her iki faktör aynı öneme sahip ise hangi sayısal değer atanır?

Doğru! Yanlış!

20. Bir ANP probleminde yer alan kriter ve seçenekler arasındaki bağımlılığın çapraz bir biçimde gösterildiği analitik ağ sürecinin temel kavramı hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2018-2019 - İşletmelerde Karar Verme Teknikleri - Final (Ünite 5-6) Deneme Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…