Google Adsense Kodu

2017-2018 – İstatistik – Üç Ders Sınavı

2017-2018 – İstatistik – Üç Ders Sınavı

1. Tanımlanan bir araştırmanın değişkenleri arasında kuramsal olarak var olan sebep-sonuç ilişkisinin yapısının ve ilişkinin derecesinin belirlenmesiyle ilgili araştırmalara ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

2. Bir araştırmada ölçüm sonuçları için aşağıdaki histogram oluşturulmuştur. Buna göre, 12-15 aralığının frekans değeri kaçtır?

Doğru! Yanlış!

3. Örneklem istatistiklerinden yararlanarak bilinmeyen evren parametre değerinin belirlenmesi çalışmalarına ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

4. Aşağıdaki seri ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

5. "1, 1, 3, 3, 3, 6, 6, 6, 6, 8, 8, 10, 10, 12, 13, 14, 14, 14, 17, 20" Yukarıdaki 20 birime ilişkin gözlem değerlerinden oluşan seriye ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

6. "Bir işletmedeki iş görenlerin cinsiyet, görev türü, kullandığı izin gün sayısı, boy uzunluğu ve hizmet yılı değişkenleri bakımından dağılımını belirlemek amacıyla bir araştırma planlanıyor." Buna göre, araştırmaya konu olan sürekli nicel değişken aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

7. En büyük gözlem değeri ile en küçük gözlem değeri arasındaki farka dayanan değişkenlik ölçüsüne ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

8. "Uluslararası bir hava alanında günlük kalkan uçakların, gecikme (rötar) süreleri (dakika) gruplandırılmış seri olarak yukarıdaki tabloda verilmiştir." Bu bilgilere göre, uçuş için bekleyen uçakların bekleme süresi ortalama kaç dakikadır?

Doğru! Yanlış!

9. Aşağıdakilerden hangisi endeks türlerinden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

10. Tek bir değişkene ilişkin oransal değişimlerin hesaplanabildiği endeks türü aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

11. Zaman serisinde, ilgilenilen değişkenin zaman içindeki oransal değişimini gösteren ölçüye ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

12. "İplik üretim sektöründe, sektörün üretim miktarının aritmetik ortalaması 90.000 ton ve standart sapması 17.100 ton olarak hesaplanmıştır." Buna göre, iplik üretimi değişim katsayısı yaklaşık olarak yüzde kaçtır?

Doğru! Yanlış!

13. Örnekleme sürecinin ilk aşaması aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

14. Bir tavla zarının atılması denemesinde üste gelen yüzün üçten büyük olma olasılığı kaçtır?

Doğru! Yanlış!

15. Örneklem oranı aşağıdaki değerlerden hangisini alamaz?

Doğru! Yanlış!

16. Belli bir aralıkta sonsuz sayıda değer alan rassal değişkenlere ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

17. "iki değişken arasındaki Pearson korelasyon katsayısı r = -0,35 olarak hesaplanmıştır." Buna göre, aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Doğru! Yanlış!

18. Bilinmeyen evren parametresini, istenen bir olasılıkla, simetrik bir aralıkta tahminleme sürecine ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

19. Evren parametre değerleri için yapılan önermelerin doğru olup olmadığının araştırılması çalışmalarına ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

20. x ve y değişkenleri arasındaki basit doğrusal regresyon denklemi y=10+16x ise, y=25 iken x kaçtır?

Doğru! Yanlış!

2017-2018 - İstatistik - Üç Ders Sınavı

Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.

Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…

Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...

Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…

Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…