Google Adsense Kodu

2017-2018 – Çağdaş Felsefe I – Vize Sınavı

2017-2018 – Çağdaş Felsefe I – Vize Sınavı

1. İnançların sabitlenmesi konusunda Peirce’ın yaptığı sınıflandırmaya göre aşağıdaki yöntemlerden hangisinde söz konusu inançlar kamusal bir tartışmaya açılmaktadır?

Doğru! Yanlış!

2. “Kedi” kavramının tanımında “kişiliklilik”in bulunmadığını varsayalım. Buna göre “Tüm kediler kişiliklidir.” önermesi aşağıdaki sınıflardan hangisinde değerlendirilir?

Doğru! Yanlış!

3. Aşağıdaki felsefeciler ile geometrik aksiyomların mahiyeti ile ilgili önermeler arasındaki eşleşmelerden kaç tanesi doğrudur?

Doğru! Yanlış!

4. Herhangi bir terimin farklı bağlamlarda hangi anlamlara geldiğinin araştırılması aşağıdaki bilim dallarından hangisinin konusunu oluşturur?

Doğru! Yanlış!

5. Kant’a göre teorik fiziğin temelinde yer alan “Tüm değişimlerin bir nedeni vardır” önermesi aşağıdaki sınıflardan hangisinde değerlendirilir?

Doğru! Yanlış!

6. Peirce’ın, Descartesçı şüphe yöntemine getirdiği eleştiriler ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

7. Peirce’a göre bir uyaran, bir amaç ve bir yöntem bilimsel soruşturmanın unsurlarını oluştururlar. Bu unsurlar ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?

Doğru! Yanlış!

8. “En az bir x ve en az bir y için x F’dir ve y F’dir ve x=y doğru değildir.” önermesi ile ilgili aşağıdaki sayısal ifadelerden hangisi doğrudur?

Doğru! Yanlış!

9. Frege’nin çalışmaları ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?

Doğru! Yanlış!

10. Dewey’in bilimler ve bilimlerde kullanılacak yöntemler ile ilgili aşağıdaki düşüncelerinden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

11. Wittgenstein’ın Tractatus adlı eserindeki görüşleri dikkate alındığında, tüm olanaklı olguların, ya da olanaklı tüm nesnelerin olanaklı tüm bağıntılarının mevcut olduğu mekâna ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

12. Aşağıdaki bileşik önermelerin biçimleri itibariyle anlambilimsel olarak sınıflandırılması aşağıdakilerden hangisinde sırasıyla ve doğru olarak verilmiştir?

Doğru! Yanlış!

13. Wittgenstein’ın Tractatus adlı eseri ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?

Doğru! Yanlış!

14. Wittgenstein’ın Tractatus adlı eserinde resimler ve temsiller hakkında ifade ettiği görüşler dikkate alındığında, mantıksal uzayda olanaklı bir durumu temsil eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

15. Moore’a göre “Bir şeyin belli bir X özelliğine sahip olması iyi midir?” biçimindeki soruların cevabı aşikâr değildir. Çünkü iyinin X özelliğini içerecek bir çözümlemesi verilememektedir. Yukarıdaki görüş, aşağıdakilerden hangisi ile açıklanır?

Doğru! Yanlış!

16. Modern mantığın gelişmesinin analitik felsefe geleneğinin oluşumundaki etkisini yansıtan ifadeler ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

17. “Tümellere ve duyumlara ilişkin bilgimiz dolaysızdır.” ifadesi Russell’ın hangi kuramı kavramsallaştırması ile ilişkilendirilebilir?

Doğru! Yanlış!

18. Aşağıdakilerden hangileri Russell'ın “On Denoting” adlı makalesinde savunduğu görüşlerdendir?

Doğru! Yanlış!

19. Son iki yüzyılda mantık ve dil ile ilgili tespitlerden varlığa ilişkin tespitlere geçiş yapılamayacağı fikrinin akademide yaygın olarak benimsendiği görülmüştür. Yukarıdaki fenomen, aşağıdakilerden hangisi ile açıklanır?

Doğru! Yanlış!

20. Wittgenstein’ın Tractatus adlı eserindeki görüşlere göre aşağıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?

Doğru! Yanlış!

2017-2018 - Çağdaş Felsefe I - Vize Sınavı

Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.

Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…

Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...

Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…

Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…