Google Adsense Kodu

2015-2016 – İlkçağ Felsefesi – Vize Sınavı

2015-2016 – İlkçağ Felsefesi – Vize Sınavı

1. Hesiodos evrendeki hareketi aşağıdakilerden hangisiyle açıklar?

Doğru! Yanlış!

2. Homeros’un destanlarındaki tanrılar ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

3. Thaïes, Anaksimandros ve Anaksimenes’in düşünsel etkinlikleri kendi dönemlerinde aşağıdakilerden hangisiyle anılmaktaydı?

Doğru! Yanlış!

4. Hesiodos’a göre evrenin başlangıcını oluşturan unsur aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

5. Aşağıdaki paragrafta numaralandırılmış ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

6. Aşağıdakilerden hangisi mitolojik düşünmenin maddeye yüklediği özelliklerden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

7. Aşağıdaki astronomik keşiflerden hangisi Anaksimandros’a aittir?

Doğru! Yanlış!

8. Aşağıdakilerden hangisi Anaksimenes’e göre her şeyin arkhesidir?

Doğru! Yanlış!

9. Görünen dünyanın ve ondaki değişmenin açıklanmasına yönelik olarak varlığın aslının esasının ne olduğu ve bu kaynaktan bütün var olanların nasıl meydana geldiğini Anaksimandros aşağıdakilerden hangisi ile açıklamaya çalışır?

Doğru! Yanlış!

10. Sonraları dört temel öğe olarak benimsenecek olan toprak, su, hava ve ateşi felsefede ilk kez “tam anlamıyla” konu edinen kişi aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

11. Anaksimenes’e göre dünya şekil olarak aşağıdakilerden hangisine benzer?

Doğru! Yanlış!

12. Gelenek tarafından Thaies ile başladığı kabul edilen felsefenin aşağıdaki düşünürlerden hangisi tarafından ilk kez bir terminolojiye geçirildiği kabul edilir?

Doğru! Yanlış!

13. Felsefe tarihinde bilginin ölçütünü koyan ve bunun dışında kalanları kanaat olarak belirleyen ilk filozof aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

14. Eski Yunan dünyasında ruhun kendinden geçerek arınması ve bu yolla bedenin esaretinden kurtulup özgürleşmesi süreci aşağıdaki sözcüklerden hangisiyle ifade edilir?

Doğru! Yanlış!

15. şağıdakilerden hangisi Pythagorasçıların felsefi yaşam biçimini tanımlamakta kullandıkları bir ifadedir?

Doğru! Yanlış!

16. Felsefe tarihinde ilk kez kosmos (her şey) kelimesini kullanan aşağıdaki felsefecilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

17. Herakleitos’a göre insan beninin ya da ruhunun, kendisini duyu organlarıyla belli eden ve varlıkla fiziksel bir bağ kurmaya yarayan yönü aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

18. Herakleitos’un “ben” anlamında kullandığı kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

19. Şairlerin yanı sıra filozofları da evrensel hakikatlerin bilgisinden mahrum oldukları gerekçesiyle eleştiren, Pythagoras’a “yalancıların başı” diyen, Ksenophanes’i “çok şey görmekle bilge olunmaz” diyerek eleştiren ve anlayarak bilgi edinmenin önemine vurgu yapan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

20. Herakleitos’a göre aşağıdakilerden hangisi dört temel erdemden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

2015-2016 - İlkçağ Felsefesi - Vize Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre durumunuz orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…