Google Adsense Kodu

2016-2017 – Bilim Felsefesi – Final Sınavı

1. “Olgu, karşılığı olduğu önermeyi doğru kılan varlıktır. Bu varlığa ________ denir.” Yukarıdaki cümlede boşluk bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Doğru! Yanlış!

2. Aşağıdakilerden hangisi tümevarımsal bir çıkarımdır?

Doğru! Yanlış!

3. Aşağıdakilerden hangisi dönüştürme fonksiyonlarının türüne göre kullanılan ölçeklerden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

4. “a nesne dizgesi t1 zamanda D1 nesne-durumundadır.” önerme tipine ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

5. Aşağıdaki olasılıklardan hangileri bilim felsefesindeki olasılık çeşitlerindendir?

Doğru! Yanlış!

6. “Bağlantı postulatlarına içlerinde hem teorik terimler hem de gözlem terimleri geçtiğinden ________ denilebilir”. Yukarıdaki cümledeki boşluğun yerine aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Doğru! Yanlış!

7. Gözlemlenebilir varlıkları gösteren terimlere ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

8. Bilimsel teoriler ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?

Doğru! Yanlış!

9. Evrenin her yerinde her zaman geçerli olan düzenliliklere ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

10. Bir teorinin bağlantı postulatları için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

Doğru! Yanlış!

11. Hipotez-pekiştirmesi görüşleri için aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Doğru! Yanlış!

12. Tümdengelimci-yanlışlamacı görüş için aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Doğru! Yanlış!

13. Bayesci Pekiştirme Yöntemi’nde hipotezler nasıl sınanırlar?

Doğru! Yanlış!

14. Aşağıdakilerden hangisi Nicod ile Hempel yöntemlerinin karşılaştığı güçlüklerden biridir?

Doğru! Yanlış!

15. Aşağıdakilerden hangisi salt tümevarımcı görüşe dair bilimsel yöntemde kullanılabilecek aşamalarından biri değildir?

Doğru! Yanlış!

16. Bir öğrenciden, fizik ödevi kapsamında mekanik alanında A gibi bir teoriye ilişkin çeşitli gözlem ve deneyler yapması istenmiştir. Bunun için öğrenci öncelikle A teorisi deneyi için gerekli düzeneği kurmuş ve sistemi harekete geçirmiştir. Deney esnasında bir F değişkeninin değerini ilgili ölçüm aracıyla ölçerek not almıştır. Sonrasında deney için kullandığı parametrelere ve A teorisine göre F değişkenini bir kere de hesaplayarak bulmuştur. Hesaplayarak bulduğu F değeri ile deneyde ölçerek bulduğu F değerinin birbirine %99,9 oranında yakın olduğunu görmüştür. Yukarıdaki durum A teorisinin hangi bilimsel değere sahip olduğunu göstermektedir?

Doğru! Yanlış!

17. Aşağıdakilerden hangileri bunalım döneminin başlamasının sebeplerindendir?

Doğru! Yanlış!

18. Aşağıdakilerden hangisinde Bilim felsefesinde teorilerin gelişimine ilişkin birbirinin karşıtı olan iki görüş birlikte ve doğru olarak verilmiştir?

Doğru! Yanlış!

19. Giderilebilen anomaliler için aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Doğru! Yanlış!

20. “Thomas Kuhn’a göre bir bilim dalında belli bir zamanda bilim insanları topluluğunca kabul edilen teori bir ________ tarafından yönlendirilir.” Yukarıdaki cümledeki boşluğun yerine aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Doğru! Yanlış!

2016-2017 - Bilim Felsefesi - Final Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…