Google Adsense Kodu

2016-2017 – Bilim Felsefesi – Vize Sınavı

1. Tümevarım ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?

Doğru! Yanlış!

2. ‘Yanımdaki binanın yüksekliği 20 metredir.’ önermesi, sözü edilen bina nesne dizgesi ile ilgili aşağıdakilerden hangisini ifade etmektedir?

Doğru! Yanlış!

3. Bilim insanlarının bilimin konusuna giren olgulara ilişkin bilimsel bilgi üretmek ve bu olguları açıklamak amacıyla yaptıkları işlemlerin tümüne ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

4. Aşağıdaki koşullardan hangileri, bir bilimsel önermenin bir olgunun bilgisini ifade edebilmesi için yerine getirmesi gereken koşullardandır?

Doğru! Yanlış!

5. Bilim felsefesinde gerçek olmayan duruma ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

6. Aşağıdakilerden hangisi yalın bir gözlem önermesidir?

Doğru! Yanlış!

7. Küçük olma bağıntısının sahip olduğu özellikler aşağıdakilerden hangisinde birlikte ve doğru olarak verilmiştir?

Doğru! Yanlış!

8. Aşağıdakilerden hangisinin gözlemlenen olması beklenmez?

Doğru! Yanlış!

9. Aşağıdakilerden hangisi başarılı bir gözlemin koşullarından biri değildir?

Doğru! Yanlış!

10. Aşağıdakilerden hangisi gözlem ile ilgili ontolojik bir sorudur?

Doğru! Yanlış!

11. Aşağıdakilerden hangisi dönüştürme fonksiyonlarının türüne göre anılan ölçeklerden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

12. “aı hidrojen gazı kitlesi ti zamanında u yerinde oksijenle tepkimeye girerse, tepkimenin bittiği t2 zamanında u yerinde bir su kitlesi var olacak mı?” deney sorusunun, deney-koşulu önermesi aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

13. Bilim felsefesinde gözleme yol açan kaç soru çeşidi vardır?

Doğru! Yanlış!

14. Genel olarak tümdengelimsel çıkarımların sahip olduğu 'herhangi bir geçerli çıkarımın öncüllerine ne kadar çok sayıda yeni öncüller eklenirse eklensin çıkarımın geçersiz kılınamaması. yani çıkarımın geçerliliğini koruması' özelliğine ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

15. Aşağıdaki olasılıklardan hangileri bilim felsefesindeki olasılık çeşitlerindendir?

Doğru! Yanlış!

16. (i) A durumu gerçek midir? (ii) A durumu niye gerçektir? Yukarıda verilen ve bilim felsefesinde “bilgi üretimine yol açan sorular” olarak adlandırılan sorularla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

17. Salmon’a göre aşağıdakilerden hangisi ontik (varlıksal) bir açıklama modelidir?

Doğru! Yanlış!

18. Bilim felsefesinde, “K bilim insanının t zamanında doğru veya yanlış olduğunu bilmediği ‘A’ önermesini, t zamanında kabul ettiği ‘B’ önermesinden türetmesine” ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

19. Herhangi bir bilimsel açıklamaya yol açan soruda yer alan sorunun yanıtını oluşturan önermelerin bütününe ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

20. Aşağıdakilerden hangisi Friedman’ın Birleştirici Açıklama Modeli'ne göre bir bilimsel açıklamanın başarılı olmasının şartıdır?

Doğru! Yanlış!

2016-2017 - Bilim Felsefesi - Vize Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…