Google Adsense Kodu

İktisadi Düşünce Tarihi – Çalışma Testi (4)

İktisadi Düşünce Tarihi – Çalışma Testi (4)

1. "Merkantilizmde, ithalatı hor gören, ihracatı teşvik eden ve dolayısıyla avantajlı bir dış politikaya sahip olabilme isteğinin hâkim olduğu sistem ___________ olarak adlandırılmıştır." Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Doğru! Yanlış!

2. "Değerli madenlere özellikle altına karşı aşırı bir sevgi ve bağlılığı ___________ ifade eder." Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Doğru! Yanlış!

3. Analitik iktisat olgular arasındaki genel ilişkileri, neden-sonuç ilişkisine dayanarak açıklama işlemine ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

4. Fonksiyonel gelir dağılımı üzerinde duran düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

5. İşlenebilir ve kullanılabilir toprakların kimyasal ve tarımsal özellikleri, coğrafi konumları, hammadde temini ve toprak verimliliğindeki farklılıklar nedeniyle ortaya çıkan ranta ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

6. Belli bir bilim topluluğu tarafından paylaşılan bütün inançları, değerleri ve teknikleri kapsayan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

7. Aşağıdaki ifadelerden hangisi fizyokrat düşüncenin temellerinden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

8. Gazali’ye göre adil fiyat aşağıdakilerden hangisi ile açıklanabilir?

Doğru! Yanlış!

9. Aşağıdakilerden hangileri iktisadi analizin amaçlarındandır?

Doğru! Yanlış!

10. Rekabete dayalı, kâr amacını temel alan, özel mülkiyet, miras, girişim ve tercih yapma özgürlüğünün güvence altına alınmış olduğu ve devletin, fiyat oluşumuna minimum seviyede müdahale ettiği bir ekonomik sistem modeline ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

11. Toprağın değerinin ve rantının belirlenmesinde “politik aritmetik” adını verdiği kantitatif yöntemi aşağıdakilerden hangisi kullanmıştır?

Doğru! Yanlış!

12. Aşağıdakilerden hangisi liberal iktisadi düşüncenin temel ilkelerinden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

13. Liberal iktisadi düşünce, 18 yüzyıl sonunda aşağıdakilerden hangisinde merkantilizme tepki olarak ve yeni doğan sanayi kapitalizminin savunuculuğunu yaparak ortaya çıktı?

Doğru! Yanlış!

14. Tarım tüketilenden daha fazla üretime yol açar, yaratılan bu fazlalığa fizyokratlar ne ad verir?

Doğru! Yanlış!

15. Laffer Eğrisi’ni ilk kez öngören düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

16. Müdahaleci-devletçi sosyalizm görüşleri ile Marx’ın görüşlerinin karşılaştırılması yapılacak olursa aradaki en önemli fark aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

17. Aşağıdakilerden hangisi Charles Fourier’in Saint Simon’dan farklı olan düşüncelerinden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

18. Marx’a göre kapitalist üretim sürecinde sermaye birikiminin artışı aşağıdaki durumlardan hangisinin gerçekleşmesine neden olur?

Doğru! Yanlış!

19. Sermayenin merkezileşmesi ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Doğru! Yanlış!

20. En büyük temsilcileri Blanc, Rodbertus ve Sismondi olan temelde devlet müdahalesinin gerekliliğini savunan ve devleti ekonomik aktivitede denetleyici-düzenleyici ve yeri geldiğinde düzeltici bir güç olarak ele alan görüş aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2017-2028 - İktisadi Düşünceler Tarihi - Vize Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek vermeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; başarı hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek vermeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek vermekten geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…