Google Adsense Kodu

İdare Hukukuna Giriş – Çalışma Testi (5)

LÜTFEN DİKKAT!!!

Bu “Sınav Testi”ndeki bazı sorular ile cevapları, testin hazırlandığı dönemde yürürlükte olan kanun ile kanunun diğer mevzuat hükümlerine hazırlanmıştır.

Daha sonraki dönemlerde, bu “sınav testi”ne konu olan kanun ile yine bu kanuna ait mevzuatlarında çeşitli değişiklikler yapılmış ise, testdeki bazı sorular ile cevaplarında da değişiklikler olacaktır.

Bu nedenle; şimdi yapacağınız sınav hazırlığı çalışmanızda bu “Sınav Testi”ndeki sorular ile cevapları günümüzde yürürlükte olan kanun ile bu kanunun mevzuatlarına göre doğruluğu tarafınızca tekrar “kontrol” edilerek teyit edilmesi sınav başarınız için oldukça önemli olmaktadır.

Ayrıca, bu dersinize ait “sınav test çalışması”nı ders kitaplarınızla birlikte yapmanız daha doğru olacaktır. Sınavlarınızda başarılı olmanız dileğiyle…

İdare Hukukuna Giriş – Çalışma Testi (5)

1. Merkezi idare ile yerinden yönetim kuruluşları arasındaki bütünlüğü sağlamaya yönelik hukuki araç aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2. Mahalli idare birlikleri aşağıdakilerden hangisinin izni ile kurulur?

Doğru! Yanlış!

3. Bakanlar kurulunun çıkardığı yönetmelikle vergi koyması halinde ortaya çıkan yetkisizlik haline ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

4. Aşağıdaki yönetmeliklerden hangisi Resmi Gazete'de yayımlanmaz?

Doğru! Yanlış!

5. Kamu hizmetlerinin amacı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

6. İdari kolluk ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Doğru! Yanlış!

7. Temel hak ve hürriyetleri sınırlandıran kolluk tedbirlerinin, bu tedbirle ulaşılmak istenen amacı gerçekleştirmeye elverişli ve gerekli olması ve amaç ile sınırlama arasında oran aranması aşağıdakilerden hangisinin bir gereğidir?

Doğru! Yanlış!

8. Aşağıdakilerden hangisi kamu hizmetinin özel hukuk kişisine tek yanlı görevlendirme ile gördürülme usullerinden biridir?

Doğru! Yanlış!

9. Aşağıdakilerden hangisi merkezi idare kolluğu makamlarından biri değildir?

Doğru! Yanlış!

10. İstifasını yazılı olarak veren memur yerine atanan kimseyi en çok ne kadar süre beklemelidir?

Doğru! Yanlış!

11. Aşağıdakilerden hangisi memur olma genel koşullarından biri değildir?

Doğru! Yanlış!

12. Memur kendisine verilen uyarma cezasının özlük dosyasından silinmesini cezanın uygulanmasından kaç yıl geçtikten sonra isteyebilir?

Doğru! Yanlış!

13. Memurluktan çıkarma aşağıdakilerden hangisi verir? cezasını

Doğru! Yanlış!

14. Özel mülkiyette bulunan taşınır malların mülkiyetinin idareye cebri geçişini öngören istisnai ve olağanüstü hallere mahsus usul aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

15. Ölümlü kazaların önüne geçmek için karayolunun ağır vasıtalarca kullanımının yasaklanması üzerine yol kenarında daha çok ağır vasıta şoförlerinin konakladığı moteli işleten işletmecinin bu karar üzerine uğradığı zararın hangi hukuki esasa göre tazmini gerekir?

Doğru! Yanlış!

16. Cephaneliğin bilinmeyen nedenle infilak etmesi nedeniyle yaralanan cephanelik görevlisinin zararı aşağıdaki sorumluluk esaslarından hangisine göre tazmin edilir?

Doğru! Yanlış!

17. İdari eylemden zarar gören kişinin dava açmadan önce idareye başvurarak zararının tazmin edilmesini isteyip, bu istemin kısmen veya tamamen reddi üzerine dava açabilmesine ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

18. Aşağıdakilerden hangisinde idari sorumluluk söz konusudur?

Doğru! Yanlış!

19. İdari eylemden kaynaklanan zararların tazmini için idareye yapılan başvurunun reddi üzerine, ret işleminin tebliğini izleyen günden itibaren hangi süre içinde tam yargı davası açılabilir?

Doğru! Yanlış!

20. Aşağıdakilerden hangisinde idarenin hem kusurlu hem de kusursuz sorumluluğu tamamen ortadan kalkar?

Doğru! Yanlış!

2017-2018 - İdare Hukuku - Final Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek vermeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; başarı hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek vermeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek vermekten geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…