Google Adsense Kodu

2018-2019 – Zihin Felsefesi – Vize (Ünite 3-4) Deneme Sınavı

2018-2019 – Zihin Felsefesi – Vize (Ünite 3-4) Deneme Sınavı

1. Aşağıdaki hangisi (hangileri) Aristoteles ve düşünceleri ile ilgili doğru bilgidir?

Doğru! Yanlış!

2. Aşağıdakilerden hangisi "Kendime Düşünceler" isimli eserinde, kendi kendisini sorguya çekerek, vicdan muhasebesi yapan, ve ruhunun yetkinliğe ulaşmak için gösterdiği çabayı anlatan düşünürdür?

Doğru! Yanlış!

3. Aşağıdakilerden hangisi Aristoteles'e göre Anima'nın sahip olduğu niteliklerden biridir?

Doğru! Yanlış!

4. Ruhun ve bedenin esas olarak birbirinden farklı olduğunu, insanın aslında ölümlü bir bedende geçici bir süre için hapsolmuş, ölümsüz bir ruhla özdeş olduğunu öne süren felsefeci kimdir?

Doğru! Yanlış!

5. Aşağıdakilerden hangisi Aristoteles’e göre ruhun gizil güç halinde varlığı, kendini gerçekleştirmek üzere düzene sokması ve yönlendirmesi anlamına gelir?

Doğru! Yanlış!

6. Aşağıdakilerden hangisi stoacı bir filozoftur?

Doğru! Yanlış!

7. Aristoteles'e göre nous'un insan ruhuna sağladığı farklılık aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

8. Aşağıdakilerden hangisi kilise babalarının felsefesi olarak nitelendirilmektedir?

Doğru! Yanlış!

9. Aristoteles’e göre duyum adı verilen bilgi edinme yetisinin iki aşaması sırasıyla nelerdir?

Doğru! Yanlış!

10. Stoacılar felsefeyi hangi üç yönelime ayırırlar?

Doğru! Yanlış!

11. Descartes’e göre, ikincil nitelikler nesneye ilişkin duyumlardan kaynaklanırken birincil nitelikler, nesneye özgü matematiksel niteliklerdir. Bu açıklamaya göre aşağıdaki ifadelerden hangileri ikincil niteliktir?

Doğru! Yanlış!

12. Aşağıda verilen I. Meditasyon ile ilgili ifadelerden hangisi doğrudur?

Doğru! Yanlış!

13. Aşağıdaki ifadelerden hangisi Descartes'in açık seçik ideler kavramlarıyla ilgili doğru bir ifadedir?

Doğru! Yanlış!

14. Aşağıdakilerden hangisi Spinoza'nın zihin anlayışı ile ilgili doğru bir ifadedir?

Doğru! Yanlış!

15. Descartes’in şüphe yöntemini kullanarak, kendi varlığını, yani "ben varım" inancının doğru olduğunu kanıtladıktan sonra "ben neyim?" sorusunu sorarak varlığa ilişkin sorudan, öze ilişkin soruya geçiş yaptığı eseri aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

16. Tanrının evrenden bağımsız ve ayrı bir varlığının olmadığını, Tanrının her şeyde, doğada, nesnelerde, insan dünyasında olduğunu savunan ve tüm tanrıcılık anlamına gelen felsefi görüş aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

17. Antik Çağda doğa filozoflarının tekçi evren anlayışlarından sonra modern çağda monist bir felsefe sistemini ilk defa ortaya koyan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

18. Spinozanın zihin anlayışı ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

19. Orta Çağlardaki Aristotelesçi ve Tanrı merkezci dünya görüşünün 17. yüzyılda ortaya çıkan bilimsel ve akılcı görüşlere yerini bırakmasında hangi filozof etkili olmuştur?

Doğru! Yanlış!

20. Spinoza'nın evren kuramını hangi filozof şekillendirmiştir?

Doğru! Yanlış!

2018-2019 - Zihin Felsefesi - Vize (3-4) Deneme Sınavı

Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.

Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…

Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...

Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…

Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…