Google Adsense Kodu

2018-2019 – Uluslararası İktisat Teorisi – Üç Ders Sınavı

2018-2019 – Uluslararası İktisat Teorisi – Üç Ders Sınavı

1. Fırsat maliyeti ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

Doğru! Yanlış!

3. İki ülkeli modelde, ülkelerin teklif eğrilerinin kesiştiği noktadan geçen fiyat oranına ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

4. Bir ülkeden ithal edilecek mal miktarı birer birim artırılırken, bunun karşılığında ülkenin kendi malından önereceği miktarları gösteren eğriye ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

5. "Bir ülke hangi üretim faktörüne zengin olarak sahipse, üretimi o faktörü yoğun biçimde gerektiren mallarda karşılaştırmalı üstünlük elde eder, bundan dolayı onları daha ucuza üretir ve o alanlarda uzmanlaşır" düşüncesi aşağıdaki teorilerden hangisine aittir?

Doğru! Yanlış!

6. Tercihlerde Benzerlik Teoremi aşağıdaki ürünlerden hangisini konu alır?

Doğru! Yanlış!

7. Aşağıdakilerden hangisi büyümenin net olarak refah düşüşüne yol açabileceği koşulları teorik olarak ortaya koyar?

Doğru! Yanlış!

8. Zaman içinde gerek faktör stokundaki artışlar (özellikle sermayenin hızla büyümesi), gerek teknolojideki gelişme sonucu ülkenin faktör donatımının eskiden dışarıdan ithal ettiği malları ihraç, ihraç ettiği malları da ithal etmeye başlaması şeklinde değişmesine ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

9. Aşağıdakilerden hangisi Dünya Bankası Grubu içinde yer almaz?

Doğru! Yanlış!

10. LIBOR faizinin tanımı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

11. Banka kredilerinin ve öteki kısa vadeli fonların yurt dışında kullanılmak üzere yabancılara arz edildiği piyasalar aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

12. Portfolyo (portföy) yatırımının tanımı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

13. Aşağıdakilerden hangisi dolaysız yabancı sermaye yatırımlarının nedenlerinden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

14. Çok uluslu bir şirketin farklı ülkelerdeki iki şubesi veya bir şubesi ile ana merkezi arasında yapılan mal ve hizmet ticaretinde uygulanan fiyata ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

15. Aşağıdakilerden hangisi teknoloji transferi kanallarından biri değildir?

Doğru! Yanlış!

16. İş gücü göçlerinin iş gücünün bol olduğu ülkelerden kıt olduğu ülkelere doğru serbest bırakılması aşağıdakilerden hangisine neden olur?

Doğru! Yanlış!

17. Günümüzde rekabet üstünlüğünü belirleyen ana etken aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

18. Aşağıdakilerden hangisi günümüzde hizmetler alanında yaşanan önemli gelişmelerden biridir?

Doğru! Yanlış!

19. Ülkeye kazandırdığı döviz gelirleri açısından ihracata benzetilerek “bacasız fabrika” olarak nitelendirilen ama ondan farklı olarak çevreye zarar vermeyen faaliyet dalı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

20. Adam Smith'in hizmet faaliyetleri konusundaki düşünceleriyle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Doğru! Yanlış!

2018-2019 - Uluslararası İktisat Teorisi - Üç Ders Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek vermeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; başarı hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek vermeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek vermekten geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…