Google Adsense Kodu

2018-2019 – Sosyolojide Yakın Dönem Gelişmeler – Vize Sınavı

2018-2019 – Sosyolojide Yakın Dönem Gelişmeler – Vize Sınavı

1. Salt yapıya veya salt bireye vurgu yapan yaklaşımları eleştiren Bourdieu, epistemolojik konumunu ________ olarak belirler. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Doğru! Yanlış!

2. Bourdieu’nun, hem bireyi şekillendiren hem de bireyin eylemleri tarafından şekillendirilen karşılıklılık durumunu ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

3. Bourdieu sosyolojisinde, neden ve sonuç arasında iki yönlü dönüşlü dairesel ilişkileri ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

4. __________, sosyologlara hem yapıyı hem de eyleyeni ihmal etmeyen ve dikotomik açıklamalardan kaçınan, yapının inşacılığını ön plana çıkaran bir metodolojik anlayışa sahip olmalarını önermektedir. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Doğru! Yanlış!

5. Aşağıdakilerden hangisi Göker’in belirttiği kültürel sermayenin varoluş hallerinden biridir?

Doğru! Yanlış!

6. Soru iptal edildi

Doğru! Yanlış!

Soru iptal edildi.

7. Habermas’ın hakikat ve ahlaki iyilikle ilgili problemlerin bireyler arasında özgür, açık ve zorlamaya dayalı olmayan bir iletişim sürecinden akılcı bir şekilde çözümlenmesini ifade etmek için kullandığı kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

8. Habermas’ın çalışmalarında iletişimsel eylemin gerçekleştiği alan aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

9. Modernitenin kurtarıcı bir güce sahip olduğu düşüncesinin iflas ettiğini ve artık postmodern bir dönemde yaşadığımızı savunan pek çok entelektüelden farklı olarak, ________ moderniteyi henüz gerçekleştirilmemiş potansiyellere sahip “tamamlanmamış bir proje” olarak görür ve bu nedenle postmodern bir dünyadan söz etmek için henüz çok erken olduğunu savunur. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Doğru! Yanlış!

10. Aşağıdakilerden hangisi Habermas’ın rasyonelleşme konusundaki görüşlerinden biridir?

Doğru! Yanlış!

11. Küreselleşmeyi modern dönemde gerçekleşenlerin sonucu olarak değil, bizzat modernitenin kendisini tüm dünyaya yaymasıyla oluşmuş bir olgu olarak tanımlayan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

12. Anthony Giddens sosyolojisi içerisinde toplumsal ilişki ve etkileşimleri yerel bağlamlarından çekip çıkaran pratiklere ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

13. Anthony Giddens’in yapılaşma teorisinde toplumsal yapılar aşağıdaki unsurlardan hangilerinden oluşur?

Doğru! Yanlış!

14. Anthony Giddens sosyolojisi ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

15. Aşağıdakilerden hangisi Anthony Giddens’a göre modern toplumsal kurumlan geleneksel toplumsal düzenlerden ayıran süreksizlik kategorilerinden biridir?

Doğru! Yanlış!

16. Aşağıdakilerden hangileri Beck’in çalışmalarındaki modernleşme süreçlerinin aşamalarındandır?

Doğru! Yanlış!

17. __________, tarımsal toprağın, ormanların, denizlerin ürün verme kapasitelerini, para kazanma fırsatlarını azaltabileceği gibi buna izin veren hükümetlerin ya da bu teknolojiyi getiren firmaların meşruiyetinin sorgulanmasına da neden olabilmektedir. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Doğru! Yanlış!

18. Aşağıdakilerden hangisi “Risk Toplumu”na ilişkin bir özelliktir?

Doğru! Yanlış!

19. Beck’e göre aşağıdakilerden hangisi bilişim toplumlarını bekleyen tehlikelerden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

20. Beck, insanların bilgi ve teknolojileri yanlış ya da kötü amaçlı kullanmalarıyla bütün dünyayı tehlikeye sokmaları sonucunda ortaya çıkan yapıya ne ad verir?

Doğru! Yanlış!