Google Adsense Kodu

2018-2019 – Sosyolojide Yakın Dönem Gelişmeler – Yaz Okulu Sınavı

2018-2019 – Sosyolojide Yakın Dönem Gelişmeler – Yaz Okulu Sınavı

1. Alan oluşumunun tüm evreleri Bourdieu’nün “Sanatın Kuralları: Yazınsal Alanın Oluşumu ve Yapısı” eserinde (2006, iletişim Yayınları) sanat alanı üzerinden ayrıntılı olarak analiz edilmektedir. Buna göre Bourdieu’nün yazınsal alan üzerinden örneğini verdiği bu 3 evreden biri aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2. Aşağıdakilerden hangisi Bourdieu’nün tanımladığı ve bir alandaki hâkimiyet çabası sırasında elde edilmeye çalışılan sermaye türlerinden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

3. Bourdieu’nün habitus kavramıyla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

4. Habermas’a göre ________ , doğa bilimlerinin bilgi kaynaklarından salt birini değil fakat tek bilgi kaynağını temsil ettiğini ve dolayısıyla tüm geçerli bilgi iddialarının doğa bilimlerinde bulunan araştırma yöntemlerine uymak zorunda olduğu yönünde yaygın bir kanıdır. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Doğru! Yanlış!

5. Aşağıdakilerden hangileri Habermas'ın sistem teorisi temelinde geliştirdiği toplumsal evrim sürecinde toplumun genel yapısını bir sistem olarak çözümlediği alt sistemlerdendir?

Doğru! Yanlış!

6. Aşağıdakilerden hangisi Habermas’ın Olası Kriz Eğilimlerinin Bir Sımflamasında yer alan Kimlik Krizleri kategorisi kapsamında değerlendirilmektedir?

Doğru! Yanlış!

7. Giddens’a göre aşağıdakilerden hangisi modern öncesi dönemin güven ortamının belirleyicisi olan faktörlerinden biri değildir?

Doğru! Yanlış!

8. Giddens, postmodernite yerine aşağıdaki kavramlardan hangisini kullanmayı tercih etmiştir?

Doğru! Yanlış!

9. Giddens'a göre aşağıdakilerden hangisi yapılaşma sisteminin öğelerinden biridir?

Doğru! Yanlış!

10. Üretim teknolojisinin yol açtığı yan etkilerin ortaya çıkardığı risk, Batılı toplumların baş etmek durumunda olduğu en önemli sorunlardan biridir. Buna göre aşağıdakilerden hangisi günümüz koşullarında ortaya çıkan risk olgusunun en belirleyici özelliğidir?

Doğru! Yanlış!

11. Guntrip'e göre aşağıdakilerden hangisi modern bireylerde olağan gibi görülen davranışların altında yatan sizoid belirtilerden biridir?

Doğru! Yanlış!

12. Risk sözcüğünün başlangıçta mekâna yönelik olan anlamı, sözcüğün bankacılık ve yatırım alanlarına girmesiyle beraber aşağıdaki düzlemlerden hangisine taşınmıştır?

Doğru! Yanlış!

13. Aşağıdakilerden hangisi Manuel Castells’e göre enformasyon toplumunda esnek çalışma ilişkilerinin yaygınlık kazanmasında belirleyici olan unsurlardan biridir?

Doğru! Yanlış!

14. Aşağıdakilerden hangisi “Direniş Kimliği”ne verilebilecek örneklerden biridir?

Doğru! Yanlış!

15. Karakterin uzun dönemli amaçlarla, sadakatle ve karşılıklı bağlılıkla ifade edildiğini belirten Sennett, geçici işlerle, iş güvencesinin olmayışıyla ve çalışma koşullarının sürekli değişmesiyle karakterize edilen yeni kapitalizmde artık uzun vadeli amaçlar söz konusu olamadığı belirtmektedir. Sennett'e göre, yukarıdaki bu durum aşağıdakilerden hangisini vurgulamaktadır?

Doğru! Yanlış!

16. Aşağıdakilerden hangisi Richard Sennett’in kitaplarından biridir?

Doğru! Yanlış!

17. Kapitalizmin yaşadığı değişimlere karşın, kapitalist birikimin temelde yatan mantığının ve kriz eğilimlerinin aynı kaldığını vurgulayan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

18. Aşağıdakilerden hangileri Aydınlanma Düşüncesi temelinde gelişen modernite projesinin vaatlerindendir?

Doğru! Yanlış!

19. Herhangi bir metin içindeki ikili karşıtlıkları metnin bütünlüğü açısından tutarsız kullanımlarını ortaya koyan eleştirel metin okuma yöntemine ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

20. En önemli temsilcisi Haşan Hanefi olduğu öne sürülen ________ , hem bir düşünce tarzı, hem bir karşı söylem hem de Doğu’nun meşru müdafaasını ifade eden oluşum hâlinde bir bilim/disiplin ve de Batının Oryantalizm aracılığı ile Doğu üzerinde kurduğu hegemonyayı ortadan kaldırmaya yönelik bir özgürleşme hareketidir. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Doğru! Yanlış!

2018-2019 - Sosyolojide Yakın Dönem Gelişmeler - Yaz Okulu Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…