Google Adsense Kodu

2018-2019 – Mantığın Gelişimi – Vize Sınavı

2018-2019 – Mantığın Gelişimi – Vize Sınavı

1. İlk Müslüman felsefeci ve İslam dünyasında Aristotelesçi okulun ilk temsilcisi filozof aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2. Aşağıdakilerden hangisi İlkçağ matematiğinin mantığın gelişimi açısından önemli sonuçlarından biridir?

Doğru! Yanlış!

3. “Bir süre boyunca hareket ettiği söylenen bir oku ele alalım. Bu ok her an hareketsizdir. Çünkü anın parçalara bölünmesi olanaksız olduğundan ok bu anın tamamında aynı yeri kaplar. Her süre anlardan oluşur. Süreyi oluşturan anların her birinde ok hareketsiz olduğundan, ok bu süre boyunca hareketsizdir.” Zenon yukarıdaki çatışkı ile aşağıdakilerden hangisini ortaya koymuştur?

Doğru! Yanlış!

4. Tasımları kullanılan öncüllerin bilgi değeri bakımından ele alan Gazâlî'ye göre, “Dört sayısı sekiz sayısının ikide biridir.” önermesi aşağıdaki öncüllerden hangisine girer?

Doğru! Yanlış!

5. Stoa mantıkçılarına göre “Ya gündüzdür ya da gecedir.” tikel-evetlemeli önermesi ile “Eğer gündüz değil ise gecedir.” koşul önermesinin aynı anlama gelmesi Stoa mantıkçılarının aşağıdakilerden hangisini bildiğini göstermektedir?

Doğru! Yanlış!

6. Tutarsızlığın Tutarlılığı adlı eseri ile Gazali’nin felsefecilere saldırısını eleştiren, Latinlerin “Averroes” diye adlandırdıkları düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

7. Aristoteles mantığının sorunlarını bağımsız bir mantık anlayışı içinde çözümleme ve çözmeye yönelerek İslam’da yeni bir mantık anlayışı doğmasının yolunu açan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

8. Aristoteles’e göre “Sokrates insandır.” önermesinde Sokrates aşağıdaki kategorilerden hangisine girer?

Doğru! Yanlış!

9. Diodorus’un koşul eklemi yorumu bugünkü hangi tanıma benzemektedir?

Doğru! Yanlış!

10. Stoa Okulu mantıkçılarından Khrysipos ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

11. Elea’lı Zenon’un akıl yürütmeleri ve Platon’un diyalogları felsefede hangi yöntemin yaygınlaşmasını sağlamıştır?

Doğru! Yanlış!

12. Laertius tarafından “Daha açıklıkla bilinenden daha az açıklıkla bilinen bir sonuç ortaya koyan çıkarım” şeklinde tanımlanan çıkarım aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

13. Peripatetik mantığın pek çok önemli eserinin güvenilir çevirilerinin ortaya çıkmasında aşağıdaki olaylardan hangisi etkili olmuştur?

Doğru! Yanlış!

14. İbn Sînâ’cı geleneğin mantık birikimini özet bir şekilde sunması sebebi ile önemli bir yeri olan eser aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

15. Nusaybin Okulu aşağıdaki kategorilerden hangisine girer?

Doğru! Yanlış!

16. Tanıtlanamazlar arasında ver almayan çıkarımların tanıtlanamazlara indirgenmesinde başvurulan kuralların (themeata) sayısı kaçtır?

Doğru! Yanlış!

17. Aristoteles’in bölme hakkındaki eleştirel düşünceleri onun aşağıdaki kavramlarından hangisini temellendirmiştir?

Doğru! Yanlış!

18. Aristoteles’in töz, nitelik, nicelik, bağıntı, yer, zaman, görelik, etki edilgi, iyelik olarak belirttiği şeyler aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

19. Aşağıdakilerden hangisi Stoacıların mantığın gelişimine yaptığı katkılardan biri değildir?

Doğru! Yanlış!

20. Var olan vardır. ve Var olmayan var değildir. düşünceleriyle yokluk kelimesinin sadece bir ad olduğunu savunan İlkçağ düşünürü aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

2018-2019 - Mantığın Gelişimi - Vize Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…