Google Adsense Kodu

2018-2019 – Mantığın Gelişimi – Final Sınavı

2018-2019 – Mantığın Gelişimi – Final Sınavı

1. Aşağıdakilerden hangisi diyalektiği felsefede yaygın bir yöntem haline getiren İlkçağ düşünürlerinden biridir?

Doğru! Yanlış!

2. Bağdat okulunun en önemli temsilcisi olan ilk büyük Müslüman mantıkçı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

3. Stoa mantıkçıları bir ve yalnız bir bileşeni doğru olan tikel-evetleme önermelerini asıl anlamda tike-evetleme önermeleri olarak kabul etmişlerdir. Yukarıdaki bilgiye göre, aşağıdakilerden hangisi bu tikel-evetlemeli önermeyi niteler?

Doğru! Yanlış!

4. Aristoteles'in ifade ettiği üç aynılığa göre, bir maymun ile bir atın ikisinin de hayvan olmaları bakımından aynı şey olması aşağıdakilerden hangisine bir örnektir?

Doğru! Yanlış!

5. Stoa mantığında kendi göz önünde bulundurularak söylenebilir olan bir tam lekton şeklinde ifade edilen şey aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

6. İsmail Gelenbevi ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

7. Frege’nin Begriffsschrift sistemi ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

8. 16 yüzyıl Latin dünyasında mantık çalışmalarıyla dikkat çeken düşünür Petrus Ramus'un savunduğu en önemli sav aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

9. Hobbes’a göre akıl yürütmelerin dayandığı nihai doğrular aşağıdakilerden hangisine dayanır?

Doğru! Yanlış!

10. Bacon’dan beri deneyci felsefenin amacı olan tümevarımlı mantık görüşünü sistemleştiren filozof aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

11. Aşağıdakilerden hangisi 20 ve 21 yüzyılda mantığın etkileşimli olduğu alanlardan biri değildir?

Doğru! Yanlış!

12. Aşağıdakilerden hangisi Ortaçağ mantığının genel değerlendirilmesinde önemli bir güçlüktür?

Doğru! Yanlış!

13. Niceleme mantığının felsefedeki en bilinen etkili uygulama denemelerinden biri aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

14. Aristoteles’in Organon’unun Kategoriler ve Önerme Üstüne kitapları dışındaki diğer kısımları Ortaçağ Latin mantığı içerisinde aşağıdakilerden hangisi kapsamında ele alınmıştır?

Doğru! Yanlış!

15. Leibniz’e göre bir önermenin doğru olması önermenin yükleminin öznesinin bir şekilde “içinde” olması demektir. Bu ilkenin doğurduğu güçlüklerin bir kısmı geliştirmeye çalıştığı mantık kalkülü ile ilgili biçimsel güçlüklerdir. Yukarıdaki bilgiye göre, bu kalkülün ilk adımı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

16. “Bazı insanlar filozoftur.” önermesinde “insan” teriminin yaptığı gönderme aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

17. Ortaçağ'ın ilk büyük mantıkçısı olup Dialektika’yı yazan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

18. Ortaçağ Batı mantığının tartışma biçimleri ve tartışma kuralları ile ilgili olan bölümü aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

19. Gödel’in adının mantık dünyasında ve başta felsefe olmak üzere, diğer alanlarda sıklıkla anılmasını sağlayan başarısı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

20. Gündelik dilde “ise” koşul ekleminin yaygın mantıkta kimi zaman “zayıf gerektime” diye adlandırılan yorumuna yönelik eleştiriler aşağıdaki hangi çağdaş mantık sisteminin doğmasını sağlamıştır?

Doğru! Yanlış!

2018-2019 - Mantığın Gelişimi - Final Sınavı
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…