Google Adsense Kodu

2018-2019 – İşletme Yönetimi – Yaz Okulu Sınavı

2018-2019 – İşletme Yönetimi – Yaz Okulu Sınavı

1. "Büyük bir inşaat firması bir köprü inşaatına başlamaya karar verir ve yöneticisi Murat Bey’i bu işin başına görevlendirir. Murat Bey köprü bitinceye kadar, 36 ay boyunca, köprü inşaatının başında işin bütün görevlerinden sorumludur." Murat Bey yukarıdaki örnekte ne tür bir yöneticilik icra etmektedir?

Doğru! Yanlış!

2. Aşağıdakilerden hangisi somut sermaye unsurlarından biri değildir?

Doğru! Yanlış!

3. Yöneticilerin, başka bölümlerdeki çalışanlar tarafından gerçekleştirilen, ancak kendi bölümlerinin uzmanlık alanına giren özel çalışma konuları hakkında, başka bir bölüm çalışanına emir verip iş istemelerine olanak tanıyan yetki türü aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

4. Aşağıdakilerden hangisi yönetim sürecinin ilk aşamasını oluşturur?

Doğru! Yanlış!

5. Tuğlayla duvar örme işinde hareket etüdü yardımıyla gereksiz hareketleri ortadan kaldırarak standardizasyon çalışmaları yapan ve işin yeniden yapılandırılarak verimliliğin artırılması konusunda bilimsel yönetim yaklaşımına katkıda bulunan bilim insanları aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

6. Fayol'un yönetim öğretilerinden hangisi her astın yalnızca bir üste bağlı olmasını ifade eder?

Doğru! Yanlış!

7. Sistemin kendi kendini yok etme eğilimine ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

8. 2+2=5 ifadesiyle ve Birlikten kuvvet doğar. deyişiyle açıklanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

9. "Çevresiyle hiçbir girdi ve çıktı alışverişi olmayan sistemlere ____________ denir." Cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Doğru! Yanlış!

10. Uzun süreli planlar en az kaç yılın üzerinde planlardır?

Doğru! Yanlış!

11. Organizasyonun amacını, çevresini, değerlerini ve gitmek istediği yönü genel hatlarıyla ortaya koyan bir ifadeye ne denir?

Doğru! Yanlış!

12. Yönetici pozisyonundaki kişilerin insanlara ne yapması gerektiğini söylemesi ve onlardan bunu beklemesini açıklayan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru! Yanlış!

13. Aşağıdakilerden hangisi formalleşme derecesi yüksek olan organizasyonların özelliklerindendir?

Doğru! Yanlış!

14. Aşağıdakilerden hangisi bir yöneticinin sahip olması gereken güç kaynaklarından biri değildir?

Doğru! Yanlış!

15. Aşağıdaki yönetim fonksiyonlarından hangisi “örgütün saptanan amaçları doğrultusunda çalışanları istenen yönde davranışa yönlendirme, harekete geçirme ve iş yaptırma faaliyeti” olarak tanımlanır?

Doğru! Yanlış!

16. İşlerin birbirini izler ve tamamlar şekilde yürütülmesi yönetim sürecinin hangi aşamasının sorumluluk alanıdır?

Doğru! Yanlış!

17. İletişim sürecinde mesajların anlamını yorumladıktan sonra alıcı tarafından göndericiye verilen karşılığa ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

18. Yöneticilerin de, çalışanların da karşılarındakileri daha iyi anlamaları için kimi zaman kendilerini onların yerine koymalarına ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

19. Açıklanmayan, anlaşılması ve paylaşılması zor olan ve genellikle gizlenen bilgi türüne ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

20. Sendika ile işveren arasında yapılan anlaşmalar aşağıdaki hangi çatışma yönetimi stratejisine örnektir?

Doğru! Yanlış!

2018-2019 - İşletme Yönetimi - Yaz Okulu Sınavı

Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.

Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…

Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...

Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…

Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…