Google Adsense Kodu

2018-2019 – İş Sağlığı ve Güvenliği – Çalışma Testi (3)

LÜTFEN DİKKAT!!!

Bu “Sınav Testi”ndeki bazı sorular ile cevapları, testin hazırlandığı dönemde yürürlükte olan kanun ile kanunun diğer mevzuat hükümlerine hazırlanmıştır.

Daha sonraki dönemlerde, bu “sınav testi”ne konu olan kanun ile yine bu kanuna ait mevzuatlarında çeşitli değişiklikler yapılmış ise, testdeki bazı sorular ile cevaplarında da değişiklikler olacaktır.

Bu nedenle; şimdi yapacağınız sınav hazırlığı çalışmanızda bu “Sınav Testi”ndeki sorular ile cevapları günümüzde yürürlükte olan kanun ile bu kanunun mevzuatlarına göre doğruluğu tarafınızca tekrar “kontrol” edilerek teyit edilmesi sınav başarınız için oldukça önemli olmaktadır.

Ayrıca, bu dersinize ait “sınav test çalışması”nı ders kitaplarınızla birlikte yapmanız daha doğru olacaktır. Sınavlarınızda başarılı olmanız dileğiyle…

2018-2019 – İş Sağlığı ve Güvenliği – Çalışma Testi (3)

1. Haksız fiil sebebiyle ortaya çıkan zararın tazmini borcunun doğabilmesi için haksız fiil ile zarar arasında bulunması gerekli neden-sonuç ilişkisine ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

2. Aşağıdakilerden hangileri tehlikeli davranışlara yol açan psikolojik faktörlerdendir?

Doğru! Yanlış!

3. Engellilikleri nedeniyle eski işlerini yapamayanlara ya da belirli bir işte çalışamayanlara yeni bir iş öğretme, iş bulma, işe uyum sağlamalarına yönelik yapılan hizmetlere ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

4. Aşağıdakilerden hangileri Bernardino Ramazzini tarafından gerçekleştirilmiştir?

Doğru! Yanlış!

5. İradenin bilerek ve isteyerek hukuka aykırı sonuca yönelmesine ne ad verilir?

Doğru! Yanlış!

6. İş kazası veya meslek hastalığı meydana geldikten sonra iş kazası ve meslek hastalığı sigorta kolundan sağlanan yardımlar, aşağıdaki kanunlardan hangisinde düzenlenmektedir?

Doğru! Yanlış!

7. Aşağıdakilerden hangilerinde asıl işveren ve alt işveren birlikte sorumludur?

Doğru! Yanlış!

8. İşveren iş kazalarını, kazadan sonra ne kadar süre içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumu'na bildirmekle yükümlüdür?

Doğru! Yanlış!

9. Aşağıdakilerden hangisi kaza anı ile maddi tazminat davasının hüküm tarihi arasında geçen süreyi ifade eder?

Doğru! Yanlış!

10. İş kazaları sonrasında yapılan soruşturmalar aşağıdaki kanunlardan hangilerinde yer alan hükümlere göre yapılabilir?

Doğru! Yanlış!

11. İşyerinde işin durdurulması ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru! Yanlış!

12. "Ruhsatın yenilenmesi veya intibakı gereken hallerde yetkili idareye en geç ________ içinde müracaat edilmesi zorunludur. Bu süre, mirasçılar için ________ olarak uygulanır." Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yerleri aşağıdakilerden hangisi sırasıyla ve doğru şekilde tamamlar?

Doğru! Yanlış!

13. Aşağıdakilerden hangisi iş kazası veya meslek hastalığı sebebi ile işçiye kaza anında veya hemen ardından yapılan giderlerden biridir?

Doğru! Yanlış!

14. Aşağıdakilerden hangileri ölen işçi için destekten yoksun kalma tazminatı talebinde bulunabilir?

Doğru! Yanlış!

15. 490 çalışanı bulunan bir işyerinde en az kaç adet çalışan temsilcisi bulunmalıdır?

Doğru! Yanlış!

16. Aşağıdakilerden hangisi Uluslararası Çalışma Örgütü’nün iş sağlığı ve güvenliğinin temel ilke ve kuralları kapsamında yer alan düzenlemelerinden biridir?

Doğru! Yanlış!

17. Çalışan temsilcisinin seçimi ile ilgili aşağıdakilerden hangileri doğrudur?

Doğru! Yanlış!

18. " _____________ , Avrupa Birliği’nin dayandığı temel ilke ve kuralları tanımlar ve esas olarak kurucu antlaşmalardan ve bu antlaşmaları değiştiren antlaşmalardan oluşur." Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Doğru! Yanlış!

19. " ______________, ILO’nun temel uygulama araçlarından, ilke ve kuralların belirlenmesinde temel araç ve uluslararası antlaşma niteliğindedir." Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru olarak tamamlar?

Doğru! Yanlış!

20. Ortak sağlık ve güvenlik birimi ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?

Doğru! Yanlış!

2018-2019 – İş Sağlığı ve Güvenliği – Çalışma Testi (3)
Durumun hiç iyi gözükmüyor. Çalışmanız gerekiyor. Hem de çok ve kaliteli çalışmanız gerekiyor. Çalışmadan, emek sarfetmeden kim başarılı olmuş ki sen olacaksın. Tembelliği bırakıp, çalışmaya başla. Hemen şimdi… Acele et, zaman çabuk geçiyor… Unutma; Başarı, hazırlık ve fırsatın buluştuğu yerdir.
Herhalde dersine şöyle bir bakıp geçmişsin. Çalışacaksın, çalışmadan olmaz. Emek sarfetmeden hiç olmaz. Çalışırsan başarılı olmaman için hiçbir sebep yok. Başarı, her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır. Vaktin mi yok? Hiç sanmıyorum. Telefona, televizyona ayırdığın zamanın azını derslerine ayırırsan bu iş olur ve olacaktır. Neden olmasın ki? Çok geç değil…
Sonuca göre başarınız orta hallice gözüküyor. Ne iyisin ne de kötüsün diyebiliriz… Böyle de olmaz deyip hatanı telafi etmek için, kendine söz vermelisin. Daha başarılı olmanın yolu çalışmaktan, emek sarfetmekden geçiyor. Bunu unutma… İnat et ve başar. Başarmak için kendi iradenizin her şeyden çok daha önemli olduğunu asla unutmayın. Başarmak senin de hakkın...
Durumunu değerlendirecek olursak, iyiye yakınsın. Ama zirvede de değilsin. Niye değilsin? Biraz daha çaba gösterirsen, daha başarılı olacaksın gibi gözüküyor. Bundan sonra daha iyi olacağım, daha çok çalışacağım diye kendine söz ver ve inatla, azimle yoluna devam et. İnsan bir şeyi ciddi olarak istemeye görsün, hiçbir şey erişilemeyecek kadar yükseklerde değildir. Daha iyi olacaksın, emin olunuz…
Gayet iyi durumdasın ve başarılısın. Ancak, bu sonucu görüp de kendini bırakma. Başarının devamlı ve düzenli, kaliteli bir çalışmanın sonucunda geldiği hiç unutma. Her zaman zirveye doğru koşmaya devam et. Başarı mutluluk getirir, huzur getirir... Yolun açık, başarıların daim olsun…